Свет

Нетанјаху: Признање палестинске државе би била награда за терористе

Израел потпуно одбацује међународне диктате у вези са трајним решењем са Палестинцима, поручио је израелски премијер
Нетанјаху: Признање палестинске државе би била награда за терористеGetty © Sean Gallup/Getty Images

Израел ће наставити да се противи међународном признању палестинске државе, рекао је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, тврдећи да би то могло да спречи решавање сукоба у Гази.

"Вашингтон пост", је, позивајући се на дипломатске изворе, недавно известио да САД и неколико арапских земаља разговарају о плану за дугорочни мир између Израелаца и Палестинаца.

Предлог наводно укључује прекид ватре, ослобађање талаца које држи Хамас и обавезујући "рок за успостављање палестинске државе, који би могао бити објављен већ у наредних неколико недеља", наводи лист.

Усред тога, Нетанјаху је на Иксу (некадашњи Твитер) изнео свој став по питању онога што назива "разговори о наметању палестинске државе Израелу".

"Израел ће наставити да се противи једностраном признању палестинске државе", написао је он на хебрејском.

Како наводи, међународна подршка палестинској државности након напада Хамаса на Израел 7. октобра "наградила би тероризам без преседана и спречила било какво будуће мировно решење".

"Израел потпуно одбацује међународне диктате у вези са трајним решењем са Палестинцима", нагласио је он.

Премијер Израела је додао да се мировни споразум у Гази може се постићи само "директним преговорима између страна, без предуслова".

"Вашингтон пост" је у свом извештају навео да постоје "страхови да ће израелски напад на Рафу ескалирати кризу у Гази и покопати споразум о таоцима и дугорочне мировне напоре".

Град на јужној граници енклаве са Египтом постао је последње уточиште за више од милион Палестинаца расељених због напада ИДФ-а.

Нетанјаху, међутим, инсистира да ће се Израел "борити до потпуне победе, а то укључује и моћну акцију у Рафи, након што дозволимо цивилном становништву да напусти борбене зоне".

Односи САД и Израела достигли су "тачку кључања" због инсистирања потоње владе на наставку кампање у Гази, објавио је "Волстрит џорнал" раније ове недеље. Амерички званичници рекли су да је Вашингтон саопштио Израелцима да неће подржати напад на Рафу "ни под којим околностима".

Према министарству здравља Газе, у израелским нападима је убијено 28.663 особа, а 68.395 рањено у периоду након 7. октобра.

image