Свет

Нетанјаху одбио све позиве да спречи крвопролиће: Нападамо Рафу, победићемо последње батаљоне Хамаса

Победићемо преостале терористичке батаљоне Хамаса у Рафи, поручује израелски премијер
Нетанјаху одбио све позиве да спречи крвопролиће: Нападамо Рафу, победићемо последње батаљоне Хамаса© Tanjug/Gil Cohen-Magen/Pool via AP

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху изјавио је, пред копнени напад Израела на град Рафа на југу Газе, да је "победа на дохват руке".

"Урадићемо то. Победићемо преостале терористичке батаљоне Хамаса у Рафи, који је последњи бастион, али то ћемо учинити", рекао је Нетанјаху у интервјуу за Еј-Би-Си њуз.

Додао је да ће израелска војска учинити све да цивилном становништву обезбеди безбедан пролаз како би могло да напусти то подручје.

На питање куда Палестинци треба да иду, Нетанјаху је одговорио да "разрађују детаљан план".

Нетанјаху је одбацио позиве Израелу да не улази у Рафу.

"Они који кажу да ни под којим околностима не треба да уђемо у Рафу, у суштини нам говоре да изгубимо рат", рекао је Нетанјаху.

Он није изнео детаље нити време копненог напада на Рафу, најјужнији део Појаса Газе, који се граничи са Египтом.

Нетнјаху је у петак рекао да је наредио израелским одбрамбеним снагама да планирају евакуацију стотина хиљада људи из Рафе, уочи копнене инвазије.

УН и друге хуманитарне организације изразиле су забринутост због цивила у Рафи, који је израелска војска раније означила као сигурну зону.

САД су рекле да неће подржати Израел да пошаље војску у Рафу, ако Израел не размотри утицај операције на око 1,4 милиона људи који су избегли у ту област.

image