Свет

Бајден поново упозорава Нетанјахуа да не напада Рафу без плана за заштиту цивила

Бајден је раније овог месеца рекао да сматра да је операција коју Израел води против Хамаса у Гази "претерана"
Бајден поново упозорава Нетанјахуа да не напада Рафу без плана за заштиту цивилаGetty © Leigh Vogel/Getty Images

Амерички председник Џозеф Бајден поново је упозорио израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да не би требало да спроводи војну операцију у Рафи без одговарајућег изводљивог плана за заштиту палестинских цивила, саопштила је Бела кућа.

У разговору двојице лидера у четвртак, другог за мање од недељу дана, Бајден је упозорио Нетанјахуа да не започиње акције у јужном делу Газе без безбедносног плана за око милион људи који се тамо налазе, преноси Ројтерс.

Бајден и Нетанјаху су разговарали и о преговорима који се воде за ослобађање талаца, а Бајден је обећао да ће наставити да ради даноноћно како би помогао у пуштању на слободу људи који су 132 дана у заточеништву Хамаса, навела је Бела кућа.

Израелске снаге извршиле су јуче рацију у болници Насер у Кан Јунису, највећој функционалној болници у Гази, а до упада праћеног пуцњавом дошло је у тренутку када се Тел Авив суочава са све већим међународним притиском да покаже суздржаност након што је најавио офанзиву на Рафу, последње иоле безбедно уточиште за палестинске цивиле у Гази, наводи Ројтерс.

Бајден је раније овог месеца рекао да сматра да је операција коју Израел води против Хамаса у Гази "претерана" и изразио озбиљну забринутост због све већег броја погинулих цивила у палестинској енклави.

image