Свет

Зеленски у проблему: Конгрес САД отишао на распуст без усвајања финансија за наоружавање Кијева

Председник Бајден, који непрестано тражи нова средства за наоружавање Украјине и Израела, рекао је да "никада неће бити заборављено" то што су поједини конгресмени опструирали његов предлог закона
Зеленски у проблему: Конгрес САД отишао на распуст без усвајања финансија за наоружавање КијеваGetty © Drew Angerer/Getty Images

Представнички дом америчког Конгреса није успео да усвоји закон о допунским финансијама који подразумева 95 милијарди долара за Украјину, Израел и Тајван пре одласка конгресмена на зимску паузу.

Посланици нису успели да постигну компромис након ни након више месеци преговора, пошто су републиканци захтевали да се у пакет укључе и нова средства за заштиту границе са Мексиком.

Закон, који захтева Бајденова администрација, би укључивао око 60 милијарди долара за Кијев, више од 14 милијарди долара за Израел и око 8 милијарди долара за наоружавање америчких партнера на Индопацифику, а додатна средства су издвојена за војно деловање САД широм света.

Иако је Сенат САД прихватио предлог закона, председавајући Представничког дома Мајк Џонсон рекао је да доњи дом Конгреса не може бити присиљен да прихвати овај документ уколико он такође не подразумева пооштравање контроле на јужној граници земље.

Председник Бајден, који непрестано тражи нова средства за наоружавање Украјине и Израела, рекао је да "никада неће бити заборављено" то што су поједини конгресмени опструирали његов предлог закона.

Поврх тога, конгресмене ће сачекати преча питања од наоружавања Украјине када се буду вратили с распуста 28. фебруара, пошто ће имати свега неколико дана да преговарају о финансирању кључних извршних тела не би ли спречили ново затварање америчке владе.

image