Русија

Русија: Безбедносне гаранције Кијеву - лепо упакована обећања за украјинско жртвено јагње

Споразум потписан у Кијеву указује на то да Украјина нема шансе да се из сукоба извуче преговорима, поручује Москва
Русија: Безбедносне гаранције Кијеву - лепо упакована обећања за украјинско жртвено јагње© Tanjug/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

Споразум о безбедносној сарадњи Украјине и Уједињеног Краљевства, који је потписан у Кијеву током посете британског премијера Ришија Сунака, а који су у Украјини пожурили да окарактеришу као договор о безбедносним гаранцијама, је ништа друго до један "лепо упаковани низ обећања о, пре свега, консултативној помоћи (Украјини), који није правно обавезујућег карактера", рекла је данас портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. 

Захарова је истакла да овим кораком британско руководство не допушта савезницима из НАТО-а или Г7 да "изгубе интересовање за дешавања у Украјини, на коју у Лондону настављају да гледају као на геополитички инструмент усмерен против Русије".

Додаје и да, осим тога што споразум претпоставља да ће Лондон помагати Украјини у сфери безбедности и одбране, документ предвиђа и да ће Кијев, уколико неко нападне Уједињено Краљевство, пружити војну помоћ Лондону.

"Споразум потписан у Кијеву указује да Украјина нема шансе да се из сукоба извуче преговорима, будући да од ње праве жртвено јагње у авантурама Англосаксонаца и да је држе на тренутном евроатлантском и антируском курсу усмереном ка конфронтацији", закључује данас Захарова. 

Она се, такође, кратко осврнула на једну од последњих изјава шефа украјинске дипломатије Дмитрија Кулебе, који је за "Еј-Би-Си" рекао да ће Украјина победити без обзира на то ко буде нови председник САД, јер ће, како је рекао, Украјинци бити спремни да ратују и лопатама.

На ово, Министарство спољних послова Русије данас поручује да је под знаком питања не "постојање Украјине", већ "опстанак антинародног и нацистичког режима у Кијеву", и додаје да ће будућност Украјине одредити не људи попут лидера Украјине Владимира Зеленског или Кулебе, већ народ.

Размештање немачких војника у Пољску - доливање уља на ватру

Одговарајући на питања медија, Захарова се кратко осврнула на саопштење које је стигло из Пољске, а према којем су Пољаци спремни да на својој територији разместе додатне немачке трупе, уколико за то буде било потребно. Коментаришући ово признање Варшаве, портпаролка МСП-а поручује да се ради о "доливању уља на ватру" и још једном "антируском елементу глобалног русофобског курса земаља НАТО-а и саме Пољске".

Како каже, нема никакве потребе за размештањем немачких војника у Пољској, уколико ова земља и НАТО теже миру. У Пољској се већ налази око 10.000 америчких војника, а налази се и мултинационална бробено-тактичка групација НАТО-а, коју чине војници из САД, Велике Британије, Румуније и Хрватске, објашњава портпаролка МСП-а Русије.

image