Свет

Гутереш: Свет је сада подељен више него у било ком тренутку у протеклих 75 година

Према његовим речима, иако је мултиполарност створила важне могућности за равнотежу и правду, прелазак на мултиполарност без јаких глобалних институција може да направи хаос
Гутереш: Свет је сада подељен више него у било ком тренутку у протеклих 75 годинаGetty © Timothy A. Clary-Pool/Getty Images

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је данас да се свет суочава са егзистенцијалним изазовима, али и да је више подељен него било када у протеклих 75 година.

Он је на Минхенској безбедносној конференцији, на панелу о глобалном поретку истакао да је та подељеност била мање опасна него за време Хладног рата, јер је претња од нуклеарног рата сада стварна.

"Данас, у нашем мултиполарном свету, још увек се суочавамо са нуклеарном опасношћу. И носимо се са још две претње са егзистенцијалним димензијама - климатском кризом и ризицима од неконтролисане вештачке интелигенције. И нисмо били у могућности да предузмемо ефикасне кораке да одговоримо ни на један од ових егзистенцијалних изазова", рекао је Гутереш.

Према његовим речима, иако је мултиполарност створила важне могућности за равнотежу и правду, прелазак на мултиполарност без јаких глобалних институција може да направи хаос.

"Када су односи моћи нејасни, опасности од агресивног опортунизма и погрешних прорачуна расту. А данас видимо да земље раде шта год желе без одговорности. Чини се да је некажњивост име игре. И зато сви морамо бити одлучни да поново успоставимо примат владавине права. Као што Минхенски извештај о безбедности јасно показује, релативни добици кроз такмичење између земаља имају приоритет у односу на апсолутне добитке за све кроз сарадњу. А кризе се множе, повезане са конкуренцијом и некажњавањем", оценио је он.

Он је нагласио да, када би земље испуниле своје обавезе према Повељи УН и међународном праву, свака особа на земљи би живела у миру и достојанству, али да је проблем што многе владе игноришу ову обавезу, а милиони цивила су платили ужасну цену.

"Ништа не може да оправда несавесне терористичке нападе које је Хамас покренуо 7. октобра против Израела. И ништа не може да оправда колективно кажњавање палестинског народа у војном одговору Израела. Ситуација у Гази је ћорсокак у глобалним односима. Ниво смрти и разарања је шокантан сам по себи. А рат се такође шири преко граница широм региона и утиче на глобалну трговину", рекао је он.

Он је рекао и да нам је очајнички потребан праведан и одржив мир за Украјину, за Русију и за свет, али мир у складу са Повељом УН и међународним правом, који успоставља обавезу поштовања територијалног интегритета суверених држава.

"И широм света, од Сахела до Либије и Судана, од Великих језера до Рога Африке, од Јемена до Мјанмара, потребни су нам заједнички напори да ојачамо регионалне организације и да глобалне силе изврше притисак на стране у рату да дођу за мировни сто и остваре своје циљеве кроз преговоре. Недавна одлука Савета безбедности да подржи мировне и противтерористичке операције под вођством Афричке уније је важан корак у правом смеру", рекао је он.

Поред тога, рекао је Гутереш, потребно је да ојачамо глобалну архитектуру мира и безбедности да бисмо се носили са данашњим претњама и изазовима.

"Они који су саставили нацрт Повеље УН нису замислили климатску кризу, вештачку интелигенцију или сајбер оружје. Нова агенда за мир, о којој ће се расправљати на Самиту у септембру, има за циљ да ажурира наше системе колективне безбедности, засноване на умреженијем и инклузивнијем мултилатерализму за свет у транзицији", рекао је он.

image