Свет

Израел жели да се реши шефа УН: Гутереш мора да оде!

Израелски званичници сматрају да генерални секретар мора да преузме одговорност за скандал Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА)
Израел жели да се реши шефа УН: Гутереш мора да оде!© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Израелски министар спољних послова Израел Кац затражио је од генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша да поснесе оставку након оптужби Тел Авива да је 12 запослених Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) учествовало у нападу Хамаса на Израел 7. октобра, који је изазвао хаос на Блиском истоку.

"Наравно да је он одговоран као генерални секретар УН", рекао је Кац за "Политико". "Гутереш мора да поднесе оставку" или ће "УН морати да га смене", истакао је он.

Израел је већ месецима у завади са УН, након што је Гутереш у октобру рекао да се напад Хамаса "није догодио у вакууму" и оптужио јеврејску државу за "56 година окупације".

У петак, након што је Међународни суд правде позвао Израел да спречи геноцид у Гази, Израел је оптужио десетак запослених у УН да су учествовали у Хамасовом нападу.

Савезници Израела одговорили су на оптужбе Израела обуставом финансирања хуманитарне агенције од које зависи два милиона цивила у Гази, што је Кац поздравио као "исправно".

УНРВА пориче да је свесно помагала Хамасу или било којој другој милитантној групи и покренула је истрагу. У петак су УН отпустиле деветорицу оптужених радника. Један је наводно мртав, саопштиле су УН, док се двојица још увек идентификују.

image