Свет

Шта нам спремају? Лајчак са Алишом Кернс у Минхену о дијалогу Београда и Приштине

Специјални изасланик ЕУ похвалио је "заинтересованост и посвећеност" Кернсове да "подржи демократски напредак у региону"
Шта нам спремају? Лајчак са Алишом Кернс у Минхену о дијалогу Београда и Приштине© Milos Tesic/ATAImages

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је данас да је разговарао са посланицом и председницом Одбора за спољне послове британског парламента Алишом Кернс о ситуацији на Западном Балкану и дијалогу између Београда и Приштине.

"Имао сам детаљну и добру дискусију са Алишом Кернс о ситуацији на Западном Балкану, посебно о нормализацији дијалога, као и о дешавањима у Босни и Херцеговини. Ценим њену заинтересованост и посвећеност да подржи демократски напредак у региону", навео је Лајчак на Иксу (некадашњи Твитер).

Лајчак и Кернс састали су се на маргинама Минхенске безбедносне конференције.

Подсетимо, Кернс, која је прошлог јуна оптужила Српску православну цркву да учествује у шверцу оружја на Косово и Метохију, у више се наврата истицала позивима да се укину санкције Приштини и одустане од "приступа који се фокусира на Београд", као и да Београд треба да буде кажњен за догађаје у Бањској.

Новинар Кит Кларенберг је у тексту за "Грејзон" Кернсову раскринкао као "ветерана-специјалисту за психолошки рат и британског обавештајног оперативца", предложивши да се пркос премијера привремених приштинских институција испред свих захтева за деескалацију који су у таласима долазили са Запада може образложити "тихим охрабривањем британских обавештајаца".

image