Свет

Пашињан и Алијев у Минхену: Сагласни да наставе мировне преговоре

Премијер Јерменије и председник Азербејџана су наложили министарствима спољних послова својих земаља да ускоро одрже састанак о мировном споразуму, као и састанак комисије за разграничење и граничну безбедност
Пашињан и Алијев у Минхену: Сагласни да наставе мировне преговоре© Sven Hoppe/DPA via Tanjug/AP

Премијер Јерменије Никола Пашињан и председник Азербејџана Илхам Алијев су на састанку у Минхену, уз учешће немачког канцелара Олафа Шолца постигли договор да ће наставити да раде на постизању мировног споразума, саопштила је данас јерменска влада.

"Разговарали су о процесу решавања јерменско-азербејџанских односа и корацима у циљу обезбеђивања мира и стабилности у региону. Постигнут је договор да се настави рад на мировном споразуму", наводи се у саопштењу прес службе јерменске владе издатом после састанка на маргинама Минхенске безбедносне конференције.

Такође, Алијев и Пашињан су током састанка у Минхену наложили министарствима спољних послова својих земаља да ускоро одрже састанак о мировном споразуму, као и састанак комисије за разграничење и граничну безбедност, преноси ТАСС, позивајући се на азербејџанску новинску агенцију АзерТАЈ.

Јерменија и Азербејџан су више од три деценије у сукобу око Нагорно-Карабаха, који се ослободио контроле Бакуа у етничком сукобу који је пратио распад Совјетског савеза 1991. године, преживљавајући уз финансијску, војну и дипломатску подршку Јеревана.

Република Нагорно-Карабах престала је да постоји 1. јануара 2024. године, након што је недавно више од 100.000 Јермена напустило ову самопроглашену републику.

image
VV inauguration
banner