Свет

Алијев подигао заставу Азербејџана у Нагорно-Карабаху (ФОТО)

Лидер Азербејџана потврдио контролу Бакуа над регионом који званично престаје да постоји 1. јануара 2024. године
Алијев подигао заставу Азербејџана у Нагорно-Карабаху (ФОТО)© Tanjug/Azerbaijani Presidential Press Office via AP

Председник Азербејџана Илхам Алијев подигао је азербејџанску заставу у највећем граду Нагорно-Карабаха Ханкандију, односно код Јермена познатом као Степанакерт, на церемонији потврђивања контроле Бакуа над поменутим регионом.

"Председник Републике Азербејџан Илхам Алијев подигао је државну заставу Републике Азербејџан у граду Ханкандију и одржао говор", саопштила је канцеларија азербејџанског лидера.

Алијев је посетио и друге градове и насеља у којима је такође подигао азербејџанске заставе: у Агдери, Аскерану, Хоџали и на територији акумулационог језера Сарсанг.

Нагорно-Карабах, који се пре 35 година отцепио од Азербејџанске ССР и, након оружаног сукоба с Азербејџаном 1992–1994, био непризната република са центром у Степанакерту, престаје да постоји 1. јануара 2024. године.

Азербејџанске снаге су сломиле отпор владе етничких Јермена прошлог месеца, због чега је око 120.000 људи пребегло у Јерменију, навео је Ројтерс.

Пошто је завршена "антитерористичка операција" Бакуа против Нагорно-Карабаха из Јерменије су се јављали гласови о потенцијалној инвазији Азербејџана на њихову земљу, са чиме се сложио и државни секретар САД Ентони Блинкен.

Алијев је раније позвао Јерменију да отвори "коридор" дуж своје јужне границе, повезујући на тај начин копно Азербејџана са енклавом која се граничи с Турском и Ираном и запретио да ће то питање решити "силом".

image