Свет

Јејл се извинио због улоге у робовласништву

Иако чувени амерички универзитет није поседовао робове, његови "пуритански оснивачи" јесу, показало је истраживање које је спровела ова високошколска установа
Јејл се извинио због улоге у робовласништвуwww.globallookpress.com © © Kike Calvo

Универзитет Јејл објавио је јавно извињење због своје повезаности са робовласништвом након неколико година истраживања могућих веза са трговином робљем.

"Данас, у име Универзитета Јејл, препознајемо историјску улогу нашег универзитета и повезаност са робовласништвом, као и рад, искуства и допринос поробљених људи историји нашег универзитета, и извињавамо се због начина на који су вође Јејла, током наше ране историје, учествовали у робовласништву", наводи се у саопштењу америчке образовне институције, а преноси Ројтерс.

Последњих година све већи број институција се званично извинио за своју историјску улогу у трансатлантској трговини робљем. Жеља за суочавањем са расистичким наслеђем у САД добила је замах 2020. године након смрти Џорџа Флојда, црнца којег је убио полицајац из Минеаполиса, наводи ова агенција.

Од октобра 2020, чланови истраживачког пројекта "Јејл и робовласништво" спровели су истраживање веза са робовласништвом на Универзитету у Њу Хејвену, у Конектикату и објавили своје налазе.

"Иако није било познатих података о томе да је Универзитет Јејл поседовао робове, многи пуритански оснивачи Јејла поседовали су поробљене људе, као и значајан број раних лидера универзитета и других истакнутих чланова универзитетске заједнице. Током истраживачког пројекта идентификовано је више од 200 ових поробљених људи", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, "признање и извињење за ову историју само су део пута напред".

image
VV inauguration
banner