Свет

Холандска краљевска породица и колонијално наслеђе: Јужна Африка тражи извињење и репарације

Краљ Вилијам Александер у тродневној посети земљи нагласио је да је ту да слуша и учи, док потомци афричких краљевских кућа, које су давних година Холанђани раселили, траже да буду обештећени за све оно што им је одузето
Холандска краљевска породица и колонијално наслеђе: Јужна Африка тражи извињење и репарације© Tanjug/AP Photo/Nardus Engelbrecht

У својој првој посети једној афричкој земљи откако су се попели на трон пре деценију, краљ и краљица Холандије су у петак симболично посетили Ложу робова у Кејптауну у Јужној Африци, где су холандски колонисти некада поробили хиљаде Африканаца и Азијаца. 

Док су улазили у двоспратну зграду са шкрипавим подовима, суочили су се са члановима друге краљевске куће: малом групом вођа Кои и Сан, староседелачких група које су прво раселили холандски колонисти пре 350 година.

Холандски краљ Вилијем Александер се ове године званично извинио због улоге своје земље у ропству и колонијализму. Али староседеоци Јужне Африке и потомци оних које су поробили Холанђани желе директно извињење, као и репарације од Холандије за злочине почињене у Јужној Африци током 150 година колонијализма. 

Краљ је својој тродневној посети земљи дао тон извињења, али није упутио директно извињење или поменуо реституцију, већ је нагласио да је ту да слуша и учи. Он је говорио о заједничкој историји која је трајала дуже од век и по и обележена је колонијализмом, злоупотребом власти и ропством. 

Холандски краљ је међу осталим европским монарсима који се суочавају с тим како да се јавно искупе за злодела која су њихови преци починили током колонијалне ере у Африци.

Крајем месеца, британски краљ Чарлс Трећи отпутоваће у Кенију, још једну бившу колонију, да "продуби своје разумевање претрпљених недела", саопштила је Бакингемска палата. Током прошлогодишњег самита Комонвелта, британски монарх је изразио "личну тугу" због улоге своје земље у трговини робљем.

Холандски краљ је у јулу затражио опроштај у име својих предака за њихову улогу у трговини робљем, назвавши то "очигледним недостатком акције против овог злочина против човечности".

Док Јужна Африка и Холандија данас имају добре односе, од 1652. до 1803. Холанђани су насиљем владали својом колонијом у Јужној Африци. Освојили су Сан и Кои, приморавши многе на ропство. Такође су ухватили и прокријумчарили 63.000 људи у Јужну Африку чак из Индонезије. Многи су продати пољопривредницима са земљом на периферији града.

У Ложи робова, Холандска источноиндијска компанија, у име холандске владе и краљевске породице, држала је 9.000 људи у ужасним условима.

Трговина робљем у Индијском океану, иако је обимом мања од трговине робљем у Атлантику, није била ништа мање брутална, рекао је Шаназ Галант, кустос изложбе о ропству у Ложи робова, сада музеју. 

Док су у музеју чланови холандске краљевске породице слушали приче о онима који су ту држани, група окупљена напољу рекла је да су се осећали игнорисаним због посете. Принцеза Донделаја Дејмонс из краљевске куће Грикуа, клана Кои и Сан, молила је чланове холандске краљевске породице да посете градове на периферији Кејптауна, где још увек живе потомци Сана, Коија и поробљених.

"Желели смо да нам обештете оно на чему смо радили, као што су болнице, образовање и посебно наши рудници, који су нам одузети", рекла је она за локални телевизијски канал.

Чланови холандске краљевске породице саслушали су њихове притужбе, у складу са својим обећањем да ће ова турнеја бити едукативна. Пар се такође састао са председником Јужне Африке Сирилом Рамафосом који је одао признање холандском монарху за извињење које је упутио рекавши да је то био важан корак ка промовисању помирења, обнове и зацељивања старих рана.

Извињење би имало тежину само ако би уз њега Холанђани пружили нешто конкретно, рекао је поглавица народа Грикуа Сесил Лефлер.

"Данас су наши људи сиромашни. Они и даље пате од психолошких ожиљака колонијализма и апартхејда", додао је Лефлер.

Није само колонијализам и робовласништво мрачни део прошлости са којим краљевска породица у Холандији треба да се суочи.

Недавно је откривено да је покојни холандски принц Бернард имао нацистичку чланску карту. Пореклом Немац, муж холандске краљице Јулијане и деда холандског краља Вилијама Александера, Бернард је до смрти тврдио да није био нациста. Међутим, недавно објављена у јавности чланска карта из 1933. године, за коју је АФП добио потврду из кругова краљевске породице да је аутентична, показује да је покојни принц био члан Хитлерове Националсоцијалистичке радничке партије.

image
VV inauguration
banner