Свет

Републиканац на конференцији у Минхену о обустављању помоћи Украјини: Неће донети промене на фронту

Можемо ли да пошаљемо онолико оружја колико смо послали у последњих 18 месеци? Једноставно не можемо, без обзира колико чекова Конгрес да напише, ту смо ограничени, рекао је Џеј Ди Ванс
Републиканац на конференцији у Минхену о обустављању помоћи Украјини: Неће донети промене на фронту© Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Нови пакет војне помоћи Украјини, чије је одобравање "заглављено" у Конгресу, неће суштински изменити стварност на терену, изјавио је на Минхенској безбедносној конференцији републиканац Џеј Ди Ванс из Охаја додајући да је Русија показала отвореност за мировне преговоре.

Амерички сенатор, савезник Доналда Трампа, је рекао да је проблем у Украјини то што нема јасне крајње тачке и да САД не може да направи довољно оружја да подржи ратове у источној Европи, на Блиском истоку и могуће "непредвиђености у источној Азији", преноси АП.

"Ако пакет прође и буде одобрен, то неће суштински изменити стварност на фронту. Можемо ли да пошаљемо онолико оружја колико смо послали у последњих 18 месеци? Једноставно не можемо. Без обзира колико чекова Конгрес да напише, ту смо ограничени", рекао је Џеј Ди Ванс.

Он је додао да сматра разумним постигнућем то да се дође до испреговараног мира, као и да Русија, Украјина, Европа и САД треба сада да седну за сто и да ће двогодишњи рат у неком тренутку морати да се заврши миром постигнутим кроз преговоре.

Украјински председник Владимир Зеленски и потпредседница САД Камила Харис, као и други, затражили су на истој конференцији у Минхену да буде одобрен пакет од 60 милијарди долара помоћи за Украјину, што се поклопило са украјинским повлачењем из Авдејевке након месеци интензивних борби. 

Председавајући Представничког дома Конгреса Мајк Џонсон истакао је да неће журити у одобравању 95,3 милијарде долара стране помоћи, која је усвојена у Сенату и која укључује и помоћ за Украјину. 

image