Свет

Амерички Сенат рекао "да": Хоће ли и Представнички дом гласати за помоћ Украјини?

Предлог сад иде на гласање у Председнички дом који ће донети коначну одлуку
Амерички Сенат рекао "да":  Хоће ли и Представнички дом гласати за помоћ Украјини?© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Амерички Сенат усвојио је пакет међународне безбедносне помоћи вредан 95,34 милијарде долара који укључује и око 60 милијарди долара помоћи Украјини. Део од око 14 милијарди долара намењен је Израелу за борбу против палестинског покрета Хамас, а одређени износ средстава је намењен Тајвану.

Пакет од кога, како многи тврде, зависи будућност Украјине, усвојен је тако што се демократској већини приклонила и група републиканских посланика, па су заједнички прешли неопходан цензус од 60 гласова.

Предлог закона о пакету помоћи Украјини од 60 милијарди долара биће прослеђен другом дому Конгреса, односно Представничком дому на гласање, где ће шансе за пролаз бити "тесне" будући да се плану противи председник овог дома, Мајк Џонсон, који има тесну републиканску већину.

"Представнички дом ће морати да смисли пут напред и они ће то морати да ураде на свој начин, али ми смо морали да започнемо процес и то смо урадили", рекао је новинарима члан Сената Џон Тун.

Амерички председник Џозеф Бајден месецима позива Конгрес да убрза одобравање помоћи Украјини, пошто је његовој администрацији понестало претходно одобреног новца. Он тврди да су САД ризиковале директну конфронтацију са Русијом тако што влади у Кијеву нису дале више новца.

Након победе над Украјином, тврдио је амерички лидер, Москва ће напасти државе чланице НАТО-а, а Вашингтон ће морати да пошаље трупе у помоћ на шта га обавезује Повеља Алијансе.

Влада у Москви је више пута негирала било какву намеру да нападне НАТО.

Председник Владимир Путин поновио је то и прошле недеље у интервјуу америчком новинару Такеру Карлсону, на питање да ли Пољска или Литванија морају да буду забринуте за своју безбедност.

Русија нема интереса да се бори против НАТО-а и упустиће се у непријатељства само ако је прва нападнута, објаснио је Путин.

image