Свет

"Гардијан": Мађарска добила необичну понуду из Кине

До изгледа за већу безбедносну сарадњу Будимпеште и Пекинга долази у тренутку када су односи Мађарске са њеним савезницима из ЕУ и НАТО-а на ниском нивоу, пише "Гардијан"
"Гардијан": Мађарска добила необичну понуду из Кинеwww.globallookpress.com © Xin Hua/XinHua

Кина је понудила продубљивање безбедносне сарадње са Мађарском, што указује на отопљавање односа Пекинга и Будимпеште, и то након што су мађарски званичници одбили посету делегације из Вашингтона, пише "Гардијан".

Премијер Мађарске Виктор Орбан састао се прошле недеље са кинеским министром јавне безбедности Ванг Сјаохонгом, који је том приликом рекао да се нада продубљивању сарадње у областима борбе против тероризма и транснационалног криминала.

Сарадња би требало да обухвата и изградњу капацитета за безбедност и спровођење закона у оквиру Иницијативе председника Си Ђинпинга Појас и пут, која има за циљ да повеже Кину са светом кроз трговинске и инфраструктурне везе.

Портпарол премијера Мађарске саопштио је након састанка да је Орбан рекао да "поштовања у међународној дипломатији има све мање, али да оно између Мађарске и Кине никада није нестало".

"Гардијан" наводи да је ова понуда Кине необична, с обзиром на чињеницу да је Мађарска чланица Европске уније и НАТО-а, и подсећа да "Будимпешта одржава везе са Москвом у већој мери него било која друга чланица ЕУ".

"До изгледа за већу безбедносну сарадњу Будимпеште и Пекинга долази у тренутку када су односи Мађарске са њеним савезницима из ЕУ и НАТО-а на ниском нивоу", додаје "Гардијан".

Британски лист подсећа да је Орбан прошле године био једини лидер ЕУ који је присуствовао форуму иницијативе Појас и пут у Пекингу. Да се развија економска сарадња показује и чињеница да је кинески произвођач електричних возила "БИД" најавио да ће отворити своју прву европску фабрику за производњу у Мађарској.

"Гардијан" додаје да је положај Мађарске у западним престоницама све слабији, а да је додатно погоршан због тога што ће Мађарска бити последња држава која ће ратификовати апликацију Шведске за улазак у НАТО.

Орбан је, подсетимо, недавно саопштио да ће мађарски парламент на почетку пролећног заседања, које почиње 26. фебруара, ратификовати споразум о приступању Шведске НАТО-у.

Амерички амбасадор у Будимпешти Дејвид Пресман на друштвеним мрежама написао је да су "савезници 21 месец чекали одлуку Мађарске о приступању Шведске НАТО-у".

Он се осврнуо и на посету двостраначке делегације америчких сенатора Будимпешти, који су намеравали да позову Мађарску да одмах одобри захтев Шведске за придруживање НАТО-у. Чланови мађарске владе су, међутим, одбили сусрет са њима, а Пресман није био задовољан тим потезом.

image