Свет

Орбан: ЕУ недовољно јака да би је Русија схватала озбиљно, изгубићемо Србију – имају друге опције

Орбан се осврнуо и на питање Србије, напоменувши да она мора што пре да уђе у Европску унију
Орбан: ЕУ недовољно јака да би је Русија схватала озбиљно, изгубићемо Србију – имају друге опцијеGetty © Daniel Pier/NurPhoto

Руска Федерација никада неће прихватити чланство Украјине у ЕУ и НАТО - шанса за интеграцију Кијева у ове блокове пропуштена је на самиту Северноатлантске алијансе у Букурешту 2008. године, истакао је мађарски премијер Виктор Орбан у разговору са бившим аустријским канцеларом Волфгангом Шиселом.

Мађарски премијер је такође напоменуо да би закључивање директног споразума о безбедносној архитектури у Европи између САД и Русије, а без учешћа Европске уније, била главна опасност ЕУ, напомињући да Европска унија није довољно јака да би је Русија схватала озбиљно.

Орбан се такође осврнуо и на питање Србије, напоменувши да она мора што пре да уђе у Европску унију, јер би у супротном Београд могао да изабере сарадњу са другим партнерима, чиме би Брисел "изгубио ову земљу".

"Морамо да завршимо стари задатак проширења пре него што кренемо у ново проширење са Украјином. Ако не интегришемо Србију што је пре могуће, изгубићемо је. Србија има друге опције. Управо је склопила споразум о слободној трговини са Кином", рекао је мађарски премијер за аустријски лист "Пресе", преноси ТАСС.

Мађарски премијер је такође назвао проширење ЕУ на земље западног Балкана "главним приоритетом" Будимпеште током председавања Саветом Европске уније, које почиње 1. јула.

image