Свет

Да ли је у Шпанији убијен руски пилот-дезертер?

Наводи о смрти Кузминова су се у страним медијима појавили 19. фебруара, када је италијански сајт "Кореспонденте" објавио подужи текст о овом случају, док је додатне детаље објавио шпански "Еурека њуз"
Да ли је у Шпанији убијен руски пилот-дезертер?Getty © Maxym Marusenko/NurPhoto

Бивши руски пилот Максим Кузминов, који је прошле године украо транспортни војни хеликоптер Ми-8 и њиме одлетео, односно пребегао у Украјину пронађен је мртав, преноси шпанска новинска агенција ЕФЕ, позивајући се на изворе упознате са истрагом. 

Према наводима шпанске агенције, Кузминов је убијен ватреним оружјем 13. фебруара у Виљахојоси, граду на источној обали Шпаније.

Кузминов је у центар пажње светске јавности доспео прошлог августа када је украо хеликоптер руске војске и пребегао у Украјину, након што је ликвидирао двојицу чланова посаде, а овај чин издаје и дезертерства украјинске службе описале су као "велики успех".

Портпарол украјинске Главне обавештајне управе (ГУР), Андреј Јусов такође је изнео тврдњу да је Кузминов убијен, и то током одговора на питање украјинског листа "РБК-Украјина", будући да су се у тамошњим медијима информације о смрти бившег пилота појавиле још прошле недеље.

"Можемо да потврдимо да је он мртав", рекао је Јусов за "РБК", без изношења било каквих детаља или доказа.

Наводи о смрти Кузминова су се у страним медијима појавили 19. фебруара, када је италијански сајт "Кореспонденте" објавио подужи текст о овом случају, док је додатне детаље објавио шпански "Еурека њуз".

Потоњи извор функционише искључиво на друштвеним мрежама и углавном се фокусира на сукоб Русије и Украјине, а интересантно је да су недуго након објављивања обрисали вест о смрти Кузминова.

Првобитно писање ових медија сугерише да је дезертер био жртва језивог "мафијашког" убиства које се догодило у Виљахојоси прошле недеље, будући да је жртва упуцана више пута и потом прегажена аутомобилом, који је касније запаљен и пронађен потпуно изгорео на другој локацији.

Међутим, шпански извор је жртву означио као тридесеттрогодишњег украјинског држављанина, који је тражио азил у земљи. Кузминов би према доступним подацима требало да има 28 година и није познато да ли је након дезертерства као награду добио украјинско држављанство.

Непотврђени извештаји о смрти пилота брзо су се раширили и по руским медијима, а поједини су чак тражили коментар од шпанских органа за спровођење закона. Тако су "РИА Новости" објавиле да су се о овом питању распитивале код Цивилне гарде Шпаније, која није могла да потврди смрт пребеглог пилота.

Из Кремља на све ово данас кажу да Москва не располаже информацијама о смрти Кузминова. 

image