Свет

Јужна Дакота шаље војску у помоћ Тексасу: Граница је ратна зона

Војници ће градити зид који би зауставио прилив илегалних имиграната
Јужна Дакота шаље војску у помоћ Тексасу: Граница је ратна зона© Tanjug/Jay Janner/Austin American-Statesman via AP

Гувернерка Јужне Дакоте Кристи Ноем најавила је овог пролећа распоредити додатне трупе Националне гарде на јужну границу.

"Граница је ратна зона, зато шаљемо војнике. Примарна мисија ових војника биће да изграде зид који ће зауставити прилив илегалних имиграната, нарко картела и трговине људима у Сједињене Америчке Државе", изјавила је Ноем. 

У саопштењу се наводи да ће 60 војника Националне гарде Јужне Дакоте бити стационирано на јужној граници на период од три месеца. Детаљи о њиховој мисији се не откривају из безбедносних разлога.

Ово ће бити пети пут да је Национална гарда Јужне Дакоте распоређена на јужну границу како би помогла у напорима за безбедност граница током администрације Ноем. 

Битка за Тексас и Белу кућу

Власти Тексаса тренутно су усред правне битке са администрацијом Џозефа Бајдена како би одбраниле своју имиграциону политику и  закон СБ4  који је донео гувернер Тексаса Грег Абот, а који дозвољава тексашким агентима да притварају, процесуирају и депортују мигранте.

Раније ове године, Министарство правде САД  тужило је  државу да оспори СБ4, инсистирајући да су та овлашћења прерогативи савезних власти и да "Тексас не може да управља сопственим имиграционим системом" . Крајем јануара, Врховни суд  је подржао  уклањање бодљикаве жице коју су власти Тексаса поставиле дуж обала Рио Грандеа (Рио Гранде у САД).

Став Тексаса подржали су гувернери 25 држава. Почетком фебруара, гувернер Грег Абот састао се  са 13 републиканских гувернера држава. Према речима државног лидера, Бајден и његово "одбијање да примени америчке законе о имиграцији", угрожавају граничну безбедност земље. 

Недавно је и гувернер Флориде Рон Десантис објавио је да ће распоредити припаднике Националне гарде ове државе како би помогао у Тексасу у борби са "инвазијом" илегалних имиграната.

image