Русија

Захарова: Бајдене, сада је право време да ослободите Тексас у име демократије

Портпаролка Министарства спољних послова Русије позвала је америчког председника да, у складу са америчком традицијом демократије, ослободи Тексас, који се све чешће противи властима у Вашингтону
Захарова: Бајдене, сада је право време да ослободите Тексас у име демократијеwww.globallookpress.com © 1sg Suzanne Ringle/Texas Nationa

Сада је право време да председник САД Џозеф Бајден сабере међународну коалицију и "ослободи" становнике Тексаса у име демократије, написала је на Телеграму портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући последња дешавања у овој америчкој држави. 

"Право је време да амерички председник, у складу са најбољом традицијом свог претходника Обаме, изјави да Тексас 'мора отићи' и окупи међународну коалицију у циљу ослобођења његових становника у име демократије".

Гувернер Тексаса Грег Абот рекао је у петак да је спреман за потенцијални сукоб са америчким савезним властима због уклањања баријера постављених дуж границе ове државе са Мексиком. Ограда је, иначе, подигнута како би се спречио прилив илегалних миграната у САД, којих последњих месеци има изузетно много.

Само у децембру 2023. граничници су регистровали 371.036 незаконитих прелазака границе. Абот је стога додао да Тексас намерава да настави да подиже и нове баријере.

Коментари су, подсетимо, уследили након што је Врховни суд САД подржао захтев Бајденове администрације и донео одлуку о уклањању бодљикаве ограде на граници са Мексиком.

Власти Тексаса су саопштиле да је тај чин "инвазија" и да ова држава планира да предузме мере како би се заштитила од најезде миграната, подсећају "РИА Новости". Тексас ће, како је речено, спроводити сопствену политику док се власти на федералном нивоу не изборе са ситуацијом на граници.

Многи републиканци такође су оптужили Бајдена да не жели да се бори против илегалне миграције, као и да се солидаришу са властима Тексаса.

image