Свет

Помоћ Тексасу: Флорида шаље 1.000 војника

Тексас који дели границу са Мексиком дугачку готово 2.000 километара, распоредио је своју Националну гарду на спорно подручје још 2021. у склопу операције "Усамљена звезда"
Помоћ Тексасу: Флорида шаље 1.000 војникаGetty © John Moore

Гувернер Флориде Рон Десантис објавио је да ће распоредити припаднике Националне гарде ове државе како би помогао у Тексасу у борби са "инвазијом" илегалних имиграната. Администрација председника САД Џозефа Бајдена се већ неко време труди да спречи Тексас да затвори границу, међутим у томе није имала успеха.

Око 1.000 војника биће послато у Тексас, саопштено је из Десантисовог кабинета. Њима ће се придружити и припадници Државне гарде Флориде, а око 90 чланова различитих служби снага безбедности Флориде већ се налази на спорној граници.

"Државе имају право да бране свој суверенитет и са задовољством ћемо појачати нашу подршку Тексасу, јер 'Држава усамљене звезде' ради на заустављању инвазије наших граница", рекао је Десантис и додао:

"Наша појачања помоћи ће Тексасу да постави додатне препреке дуж границе, укључујући бодљикаву жицу. Ако не будемо имали границу, нећемо имати ни нашу државу."

Током првих недеља по преузимању власти, Бајден је потписао низ одредби којима је укинуо имиграционе рестрикције, успостављене за време владавине Доналда Трампа. Од тада је забележен огроман скок илегалних прелазака границе, па је само у децембру 2023. године приликом преласка ухваћено чак 302.000 људи, а од 2021. године је око 10 милиона њих ушло у САД.

Бајденова имиграциона политика свела се на принцип "ухвати и пусти", која подразумева да се ухваћени, тј. ухапшени мигранти одмах пусте уз обавезу да се појављују на саслушањима за имиграцију у будућности.

Тексас који дели границу са Мексиком дугачку готово 2.000 км, распоредио је своју Националну гарду на спорно подручје још 2021. у склопу операције "Усамљена звезда" и почео са изградњом ограде опремљене бодљикавом жицом на главним прелазима.

Бајденова администрација је због тога оптужила ову државу пред Врховним судом САД, који је протеклог месеца донео пресуду да се савезним агентима мора омогућити приступ и уклањање жице.

Тексашке власти су одбиле да то учине и наставиле су са распоређивањем својих трупа и градњом додатних препрека, у чему их је подржало 25 гувернера из Републиканске странке, а неки од њих обавезали су се да ће послати сопствене снаге како би им помогле у заштити границе.

image