Свет

Хрватски геополитичар: Украјинске снаге су колабирале

Како пише Зоран Метер, сада је свима јасно да НАТО неће послати своје снаге да ратују у Украјини. НАТО снаге евентуално би могле да буду распоређене у случају договора са Москвом, а то значи поделу територија и интересних сфера у Украјини
Хрватски геополитичар: Украјинске снаге су колабиралеwww.globallookpress.com © IMAGO/Pool /Ukrainian Presidenti

Након што је прошлог викенда потврђен губитак Авдејевке, најснажније украјинске утврде на фронту у Донбасу, постало је очугледно да се украјинске снаге налазе пред колапсом, пише хрватски геополитичар Зоран Метер за сајт "Геополитика".

Северно од Авдејевке, руска офанзива не престаје, а највећу пажњу привлачи продор руских снага у смеру кључног упоришта украјинске војске, након губитка Бахмута почетком маја 2023. године, града Часов Јара, коме су се руске снаге приближиле на само један километар.

Уколико би дошло до пада Часов Јара, посљедња линија одбране украјинских снага постала би велика агломерација коју чине градови Краматорск и Славјанск. Краматорск је главни логистички центар украјинских снага у Донбасу. Западно од њега нема утврђених украјинских положаја, што би отворило простор за брзи продор ка Дњепру.

Ослобађањем овог места, Русија би завршила територијално заокруживање Доњецке Народне Републике.

Заправо, по украјинску војну команду сада је најтеже да процени који ће бити следећи главни смер руског покушаја пробоја. На читавој линији фронта, руска војска сада има иницијативу, што признају сви западни војни аналитичари.

Никако не треба заборавити ни на јужни смер, ка Запорожју, што је био главни правац украјинске противофанзиве, од које су сви у Кијеву и на Западу имали велика очекивања.

Украјинске снаге у противофанзиви прошлог лета нису успеле да пробију такозвану Суровикинову линију, а руска војска је последњих недеља преузела иницијативу и појачала нападе на украјинске снаге. Највећи руски напади одвијају се тренутно у зони села Работино.

Како јављају руски медији, на фронту у Запорожју руске оружане снаге разбиле су непријатељску одбрану и успеле су да уђу у предграђе Работина.

Украјински председник Владимир Зеленски учестовао је прошле недеље на Минхенској безбедносној конференцији, али, како је известио немачки "Билд", он је био очигледно уморан након што стигла вест о заузимању Авдејевке.

Сада је свима јасно да НАТО неће послати своје снаге да ратују у Украјини. НАТО снаге евентуално могле би да буду распоређене у случају договора са Москвом, а то значи поделу територија и интересних сфера у Украјини, уз гаранције о међусобном ненападању.

image