Свет

Немачка изгубила више од 200 милијарди евра због сукоба у Украјини

Сукоб у Украјини довео је до повећања цена енергије, пореметио успостављене ланце снабдевања и створио додатни притисак на глобалну економију, што је посебно тешко погодило ту, извозно оријентисану, земљу
Немачка изгубила више од 200 милијарди евра због сукоба у Украјиниwww.globallookpress.com © Ren Pengfei/XinHua

Немачка је вероватно већ изгубила више од 200 милијарди евра због сукоба у Украјини, пре свега због поскупљења струје, изјавио је председник Немачког института за економска истраживања Марсел Фрачер за "Рајнише пост".

"Пре свега, високи трошкови енергије довели су до смањења стопе раста у Немачкој за 2,5 процентних поена, или 100 милијарди евра у 2022. години и исто толико у 2023. години", казао је Фрачер.

Како је истакао, сукоб у Украјини је довео до повећања цена енергије у Немачкој, пореметио успостављене ланце снабдевања и створио додатни притисак на глобалну економију, што је посебно тешко погодило ту земљу, која је оријентисана на извоз. 

Фрачер је додао да су последице сукоба најтеже погодиле људе са ниским примањима.

"Немачка првенствено подржава енергетски интензивне компаније огромним субвенцијама, али људи са ниским примањима морају значајно да стегну каиш", оценио је.

Да би ублажила утицај кризе, немачка влада је увела низ мера, као што су енергетске субвенције, смањење пореза и повећање издатака за социјалну заштиту. 

Међутим, нејасно је да ли ће те мере бити довољне да спрече даљи економски пад.

image