Свет

Министар финансија: Немачка није "европски болесник", само нисмо у форми

Кристијан Линднер је упозорио да би излазак из ЕУ "уништио немачку економију", додајући да су њој неопходне структурне реформе
Министар финансија: Немачка није "европски болесник", само нисмо у форми© Tanjug/Jens Kalaene/dpa via AP

Немачкој су потребне структурне реформе да би повећала своју конкурентност, рекао је министар финансија те земље Кристијан Линднер, на догађају у Лондонској школи економије, преноси Ројтерс.

Његови коментари су уследили након што је Немачка поново добила етикету "европског болесника", пошто је прошле године остварила најслабији учинак међу великим економијама света, према подацима ММФ-а.

Немачка економија се 2023. године смањила за 0,3 одсто на годишњем нивоу, пошто су растуће цене енергената, слабе глобална потражња и повишене каматне стопе утицале на раст.

Линднер је, међутим, одбацио такво поређење, напоменувши да Немачка није "болесник", већ да једноставно "није у форми".

Британски лист "Економист" је 1999. године Немачку назвао "европским болесником", у тренутку када се та земља борила са изазовима поновног уједињења и смањене извозне потражње.

Немачка влада је смањила прогнозу економског раста за 2024. годину на само 0,2 одсто, знатно испод 1,4 одсто колико се у просеку најављује за напредне економије. Та бројка је знатно мања од раније процене, која је износила 1,4 одсто, наводи Ројтерс.

Немачка је "здрава, али није у најбољој форми", рекао је Линднер, а упоредивши привреде Немачке и Велике Британије, додао је да су "обе у паду".

Министар је прошлог месеца, држећи се исте метафоре, упоредио Немачку са "уморним човеком" коме је потребна "шоља кафе" структуралних реформи.

Линднер је такође говорио о томе како је, по његовом мишљењу, Европској унији потребно јединствено тржиште капитала за приватне инвестиције, уместо бескрајних државних субвенција.

"Мало је вероватно да је било која привреда способна да исплаћује субвенције на дужи рок", рекао је он.

У одвојеном коментару за "Блумберг", министар је навео да би немачка привреда била уништена ако би, као и Велика Британија, изашла из ЕУ, додајући да је јединствено тржиште за Немачку "од највеће важности".

Прошлог месеца, немачка политичарка из редова Алтернативе за Немачку (АфД) Алис Вајдел назвала је брегзит "моделом за Немачку", додајући да би требало одржати референдум како би "народ могао да одлучи, баш као што је то урадила Британија".

Линднер је рекао да би то "уништило немачку економију".

"Зато морамо да кажемо људима, у реду, можда не подржавате политике владе, али ово није разлог за промену комплетног система и за промену онога на чему се заснива наше богатство", рекао је он.

image