Економија

Бундесбанка: Немачка економија ће наставити да пада

Централна банка криви буџетску неизвесност, штрајкове и слабу потражњу за "техничку рецесију" у првом кварталу
Бундесбанка: Немачка економија ће наставити да падаGetty © picture alliance / Contributor

Немачка привреда ће наставити да се смањује у прва три месеца ове године због неизвесне владине политике, штрајкова и слабе потрошње и индустријске потражње, наводи централна банка земље.

Бундесбанка је у свом месечном извештају навела да ће "фактори стреса вероватно остати у првом тромесечју", додајући да то значи да би "економски учинак могао поново да падне".

Немачка економија се смањила за 0,3 одсто у четвртом тромесечју и током целе 2023. године, што је чини најлошијом великом економијом у свету прошле године, подсећа "Фајненшел тајмс".

"Са другим узастопним падом економске производње, немачка привреда биће у техничкој рецесији", упозорила је Бундесбанка, али наглашавају да не очекују "рецесију у смислу значајног, широко заснованог и дуготрајног пада привредног производа", посебно зато што очекују да ће се потрошња побољшати захваљујући стабилном тржишту рада, расту плата и паду инфлације.

Економисти очекују да ће се немачка привреда полако опорављати ове године, уз помоћ недавних пада цена гаса, ниже инфлације и наставка снажног раста плата.

image
VV inauguration
banner