Свет

Бугарска партија Препород у Москви: Русија може бити само партнер и савезник

Из странке су саопштили да су били у посети и Мађарској, те да је следећа Молдавија – циљ је јачање партнерства
Бугарска партија Препород у Москви: Русија може бити само партнер и савезникGetty © Photo by Hristo Vladev/NurPhoto via Getty Images

Делегација бугарске проруске десничарске партије Препород боравила је у Москви на позив странке Јединствена Русија председника Руске Федерације Владимира Путина, саопштила је Дипломатска академија Министарства спољних послова Русије, те објавила фотографију четворице гостију – Ангела Георигијева, Косте Стојанова, Данијела Петрова и Ивелина Парванова.

Такође, Препород је потврдио посету, додавши да су боравили и у Мађарској, те да се спремају и за Молдавију са циљем јачања партнерстава широм света, пренео је "Еурактив".

Бугарским посланицима је представљен и нови спољнополитички концепт Руске Федерације, саопштила је Дипломатска академија.

Препород је трећа политичка снага у бугарском парламенту, са освојених 14,3 одсто гласова на последњим парламентарним изборима. Проруску оријентацију деле с Бугарском социјалистичком партијом и неколико мањих странака.

Партију подржава крајња десница која не жели да Бугарска уђе у еврозону и инсистира на неутралности у сукобу у Украјини, а позивала је и на излазак државе из НАТО-а.

Лидер Препорода Костадин Костадинов био је на дипломатском пријему у руској амбасади у јуну 2023, када је изјавио да Русија може бити само партнер и савезник Бугарске.

У међувремену је и мала проруска странка АБВ објавила да је позвана у Москву. Први човек те странке Румен Петков, бивши министар унутрашњих послова (2005–2008) у влади Сергеја Станишева, одржаће говор у Москви на тему "Политичко-правни аспекти супротстављања савременим облицима неоколонијализма".

image