Свет

Осветољубиви напад републиканаца: Хантер Бајден тврди да су његове правне муке "политички притисак"

Адвокати председниковог сина тврде да су пореске оптужбе против њега производ политичког притиска
Осветољубиви напад републиканаца: Хантер Бајден тврди да су његове правне муке "политички притисак"Getty © Anadolu / Contributor

Адвокати Хантера Бајдена покренули су правну контраофанзиву, оптуживши тужиоце који воде случај његове утаје пореза да су "поклекли под политичким притиском".

На удару адвоката "првог сина Америке" нашли су се и истражитељи Пореске службе који су оптужени да су незаконито објавили његов досије, али и Министарство правде за непрописно овлашћивање специјалног тужиоца да води случај против њега.

Председников син је у уторак поднео девет захтева у којима тражи да се случај потпуно разреши или одбаци, жалећи се на кампању "нечувених" и "осветољубивих" владиних снага које га не воле.

Бајден се суочава са федералним оптужбама у Калифорнији због наводног неподношења пореских пријава, умањења својих прихода и повећања трошкова пословања током трогодишњег периода. Оптужбе су уследиле након неуспелог покушаја да се финализује споразум о признању кривице у Делаверу по савезној оптужби да је корисник дроге поседовао ватрено оружје, подсећа "Политико".

Бајденови адвокати поднели су низ захтева за одбацивање неких или свих оптужби које је поднео специјални адвокат Дејвид Вајс у савезном суду у Лос Анђелесу прошлог децембра. Државни тужилац Мерик Гарланд унапредио је Вајса - кога је тадашњи председник Доналд Трамп именовао за америчког тужиоца - у статус специјалног тужиоца прошле године.

У поднесцима се тврди да је случај против Хантера Бајдена дефектан из разних разлога, укључујући и то што је он на мети "селективног и осветољубивог кривичног гоњења" вођен политички мотивисаним притиском "екстремистичких републиканаца".

"Политика је упрљала ово кривично гоњење и не постоји уставна опција осим да се овај случај одбаци", написао је Бајденов адвокат Ејб Лоуел и оптужио Вајса да је попустио под притиском републиканаца.

Вајс је одговорио на сличне поднеске у Делаверу, негирајући да политика утиче на тужилаштво. "Оптужбе у овом случају нису измишљене или су поднете због бившег председника Трампа - оне су резултат личних избора оптуженог и подигнуте су упркос, а не због било какве спољне буке коју су направили политичари", поручио је Вајс.

Скарси је одбио Бајденов захтев без коментара. Обе судије су именоване од стране Трампа.

image