Свет

Бундестаг одлучио: Одбачена резолуција о испоруци крстарећих ракета "таурус" Украјини

У документу се немачка влада позива да "призна Русију као егзистенцијалну претњу" и пооштри антируске санкције
Бундестаг одлучио: Одбачена резолуција о испоруци крстарећих ракета "таурус" Украјини© Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

Немачки Бундестаг одбацио је резолуцију којом се захтева да та земља Украјини испоручи крстареће ракете "таурус", јавио је дописник ТАСС-а.

Тако је чак 480 посланика гласало против документа који је покренула фракција опозиционог блока Хришћанско-демократске и Хришћанско-социјалне уније (ЦДУ/ЦСУ). Документ су подржала 182 посланика, уз још пет уздржаних.

У документу се немачка влада позива да "призна Русију као егзистенцијалну претњу" и пооштри антируске санкције.

Осим тога, немачке власти се позивају да "подрже Украјину хитним снабдевањем" борбеним системима, укључујући ракете "таурус" и муницију, и "преузму вођство и координацију по овом питању у Европи".

Пре гласања, лидер ЦДУ Фридрих Мерц позвао је посланике владајуће коалиције да подрже резолуцију. "Украјина још увек не добија довољно оружја, које јој је преко потребно", рекао је он.

У међувремену, владајућа коалиција поднела је Бундестагу сопствену резолуцију у којој се позива на испоруку оружја дугог домета Кијеву, иако се "таурус" не помиње конкретно.

Према мишљењу стручњака, овај трик канцелару Олафу Шолцу даје простор за акцију по питању снабдевања оружјем.

Шолц се, међутим, противи слању пројектила "таурус" Украјини. Неки стручњаци кажу да би резолуција могла укључивати пројектиле МАРС 2.

Гласање о том предлогу биће одржано касније у четвртак.

image