Свет

Трампа Лондона и Берлина: Дајте нам "таурусе" да Украјини пошаљемо "сторм шедоу"

У извештају се наводи да кабинет немачког канцелара Олафа Шолца већ разматра ову понуду, а неименовани извор упознат са преговорима сматра да ће предложена замена добити подршку Берлина
Трампа Лондона и Берлина: Дајте нам "таурусе" да Украјини пошаљемо "сторм шедоу"Getty © South Korean Defense Ministry via Getty Images

Уједињено Краљевство понудило је Немачкој да јој пошаљу своје крстареће ракете "таурус", а да Лондон заузврат Украјини пошаље своје "сторм шедоу", како би се превазишли страхови немачке владе везани за испоруку наоружања ове врсте Украјини, преноси "Ројтерс", позивајући се на наводе немачких новина "Ханделсблат".

Као што је познато Кијев већ дуже време покушава да убеди власти у Берлину да им испоруче крстареће ракете средњег домета "таурус", којима би украјинске снаге могле да дејствују по дубини руске територије. Управо је ово разлог због чега немачке власти одуговлаче са испоруком, јер се плаше ескалације конфликта са Руском Федерацијом.

Немачке новине се позивају на изворе из владе и дипломатских кругова који наводе да је Влада Уједињеног Краљевства, пре неколико недеља предложила Немачкој договор који подразумева да британска војска испоручи Украјини додатну количину крстарећих ракета "сторм шедоу", а да заузврат од немачких оружаних снага добије "таурус". Ствар је, по свему судећи, само у томе да немачке ракете не падају по Русији, него да то буду оне Британске.

У извештају се наводи да кабинет немачког канцелара Олафа Шолца већ разматра ову понуду, а неименовани извор упознат са преговорима сматра да ће предложена замена ракета добити подршку Берлина.

Са друге стране, немачка влада одбила је да прокоментарише ове наводе, док је портпарол британског министарства одбране изјавио да Уједињено Краљевство заједно са својим партнерима, међу којима је и Немачка, наставља на заједничком раду опремања Украјине на најбољи могући начин како би "одбранила своју територију".

Ипак влада из Берлина више пута је поновила да ће у питању испоруке наоружања Кијеву, деловати само у договору са Вашингтоном, тако да би ова замена крстарећих ракета могла да се оствари само уз благослов Вашингтона.

image