Свет

Нема "тауруса" за Украјину: Немачки парламент одбио нацрт предлога за испоруку

Управо је њихов максимални домет од око 500 км био највећа препрека за трансфер Украјини, јер Немачка намерно није хтела да испоручи наоружање са таквим карактеристикама због од страха ескалације сукоба са Русијом
Нема "тауруса" за Украјину: Немачки парламент одбио нацрт предлога за испоруку© Извор: Википедија

Посланици доњег дома немачког савезног парламента – Бундестага, гласали су против нацрта резолуције којом се од немачке владе захтевало да Украјини испоручи крстареће ракете "таурус", преносе "РИА Новости", на основу извештавања немачких медија.

"Предлог парламентарне фракције коју чине Хришћанско-демократска унија (ХДУ) и Хришћанско-социјална унија (ХСУ), који директно захтева од федералне владе да испоручи 'таурус' Украјини, одбијен је већином гласова", наводи се у текстовима немачких медија.

Напомиње се да су многи чланови Зелене партије и Странке слободних демократа, који су у прошлости више пута изражавали подршку испоруци ових ракета Кијеву, гласали против усвајања поменутог документа. Као главни рзлог за ускраћивање подршке нацрту, наводи се то што је управо коалиција ХДУ и ХСУ предложила документ на усвајање, као и чињеница да је гласање спроведено у склопу расправе о годишњем извештају комесара за питања Бундестага.

Подсећања ради, почетком јануара, министар председник Баварске и председавајући ХСУ, Маркус Зедер позвао је на испоруку крстарећих ракета "таурус" Украјини, како би се "спречила руска победа". Поједини припадници свих осталих странака изражавали су исти став, а неки су чак отворено захтевали да се овим ракетама дејствује по матичној територији Руске Федерације.

Управо је њихов максимални домет од око 500 км био највећа препрека за трансфер Украјини, јер Немачка намерно није хтела да испоручи наоружање са таквим карактеристикама због страха од ескалације сукоба са Русијом. Стога су се повеле и расправе око тога да ли постоји начин да се "тауруси" за Украјину програмирају тако да се не могу лансирати у дубину руске државе.

Како преносе "РИА Новости", позивајући се на текст "Шпигла" овај проблем био је и предмет разговора канцелара Олафа Шолца са представницима немачке војне индустрије. Немачки канцелар је прошлог октобра такође изјавио да "Немачка мора да избегне ескалацију, због чега се испорука ракета дугог ни не планира".

Са друге стране, Москва је више пута поновила да војна помоћ Запада не доноси Украјини ништа позитивно и служи само за продужавање сукоба, као и да су средства за транспорт западног наоружања легитимна мета за руску војску.

Упркос наводима да је гласање против усвајања нацрта о испоруци "тауруса" резултат међустраначких сукоба, делује да је ово само наставак тренда одлагања и смањивања испоруке војне помоћи Украјини, имајући у виду дешавања у америчком Конгресу и Европском савету.

image