Свет

Борба за истину, али само своју: Запад у хистерији јер Русија уводи исте мере

Нико из ЕУ се није бунио када је Запад починиo напад на слободу медија, слободу изражавања и приступ различитим изворима информација, па су онемогућили рад руским медијима као што су РТ и Спутњик
Борба за истину, али само своју: Запад у хистерији јер Русија уводи исте мереGetty © filo

Портпарол Европске уније Петер Стано објавио је данас на свом Икс налогу да "Европска унија осуђује одлуку руских власти да се амерички Радио Слободна Европа (РСЕ) прогласи непожељним" и то не би било проблематично да ЕУ није прва почела са укидањем руских медија и свега руског, па самим тим изгубила било какав легитимитет да се буни због реципрочних мера.

Стано, као "велики борац за истину и правду", је оценио да је ова одлука Москве "још један напад на слободу медија, слободу изражавања и приступ различитим изворима информација".

"Русија би требало да опозове закон о непожељним субјектима и страним агентима који се користи као средство репресије и гушења критичког мишљења", написао је на свом Икс налогу Петер Стано.

Стано се, подсетимо, није бунио када је ЕУ починила напад на слободу медија, слободу изражавања и приступ различитим изворима информација, па су онемогућили рад руским медијима као што су РТ и Спутњик, док су њихови амерички партнери, власници друштвених мрежа, ишли толико далеко да званичне странице њима непријатељских медија почасте и ознаком "медиј под контролом Руске Федерације".

Ту, наравно, нису стали, па су руске медије цензурисали и у државама попут Србије, која није увела санкције Русији и није дужна да поступа у складу са одлукама блока.

У земљи у којој је уставом загарантована слобода медија, Европска унија преко Европске академске мреже (ГЕАНТ) цензурише интернет садржај на универзитетима, научним институтима, школама и другим научноистраживачким организацијама у Србији, иако она и није чланица ЕУ. 

Јутјуб и Инстаграм, такође, редовно гасе канале и налоге који су у продукцији РТ-а. Док се медијима који, логично, нису под контролом Запада, јер су, како "слободни" Запад каже "под контролом Руске Федерације" онемогућава слободно извештавање на сваком кораку, ситуација са гашењем РСЕ у Русији, ипак је, нешто другачија.

Наиме, власти у Русији су 2. фебруара амерички Радио Слободна Европа (РСЕ) означиле као "непожељну организацију" на основу захтева државног тужилаштва Руске Федерације. 

Суд у Москви прогласио је у марту 2023. године банкрот Радија Слободна Европа у Русији након што је та америчка компанија одбила да плати бројне казне у укупном износу већем од 14 милиона долара изречене због непоштовања Закона о страним агентима. Дакле, РСЕ није цензурисан, већ је одбио да плати законом прописану казну.

Русија, дакле, није цензурисала, већ поступила у складу са законом, али, то "Великом брату" са Запада није важно и на све начине покушава да причу преокрене у своју корист.

Паника и страх од мултиполарног света који није под њиховом контролом наводи очајничке поступке, а очајници се хватају за сламку.

image
VV inauguration
banner