Србија и Балкан

РТ Балкан, кадије, Кафка и друштвене мреже: Како изаћи из интернет "затвора"?

Канали нашег медија цензуришу се без икаквог објашњења и образложења
РТ Балкан, кадије, Кафка и друштвене мреже: Како изаћи из интернет "затвора"?

Свет више нема право на истину – највише што можете да добијете је прилагођена, филтрирана, цензурисана верзија "истине" коју су одобрили "борци" за слободу јавне речи попут потпредседнице Европске комисије Вере Јурове, највећег европског цензора Тијерија Бретона или бившег портпарола Мaдлeн Олбрајт Џејмса Рубина који би да нас спаси од "руског загађења".

Друштвене мреже, којима се данас верује више него мејнстрим медијима, Запад уређује деспотски, а слобода приступа информацијама која је била звезда водиља приликом оснивања ових платформи – заборављена је оног тренутка када је почела Специјална војна операција у Украјини.

Понавља се оно чувено "кадија те тужи, кадија ти суди": иако друштвеним мрежама управљају приватне компаније, оне се морају прилагодити наративима које пласира политички Запад – који њима управља. А то су, јасно је, антируски наративи.

Ако сте читалац – остаје вам да читате вести које је неко, злоупотребљавајући своју моћ – у фабрикама "истине" у НАТО-у и ЕУ поштено исфилтрирао пре него што су стигле до вас. А ако сте попут РТ Балкан коме се на друштвеним мрежама готово свакодневно гасе канали комуникације, сведени сте на несрећног Јозефа К. из Кафкиног "Процеса".

Неко вам суди – не знате тачно ко. Принуђени сте да се браните, али не знате ни од кога, ни за шта сте тачно криви.

РТ Балкан поново је остао без два своја Јутјуб канала – осим главног налога наше куће који је нестао након само три недеље постојања, блокирани су канали "Мојих пет минута" Николе Врзића, "Вести од два минута" Марка Долаша, а синоћ и "Релативизација" Љиљане Смајловић и "Локомотива" Марка Николића и Тиосава Пурића.

Коме се жалити? Тешко да ће кадија који тужи поштено пресудити, али ствар је још и гора од тога, с обзиром на то да наша редакција већ готово годину дана покушава да од "Јутјуба" добије објашњење зашто су нам налози блокирани. Одговора и даље нема. 

"Чет подршка" ове платформе све то време "проверава са својим интернет тимом" у чему је проблем - али никако да провери. Поврх тога, упозорења на кршења правила, којих би пре гашења налога требало да буде најмање три, наша редакција није добила ниједном – како признају у "чет подршци", морала је да их добије. Очигледно, дакле, да је "Јутјуб" спреман да прекрши и сопствене прописе, не би ли сакрио другу страну приче.

Угашени смо без, макар, и лажног објашњења – а како се испоставља, и без права на жалбу.

"Фејсбук" није демократичнији, али је макар у својој цензури отворенији – одавно су наши профили на овој друштвеној мрежи означени као медији "под контролом руске државе". Уколико се овој друштвеној мрежи обратите тражећи информацију због чега сте блокирани – пошаљу списак више разлога због којих налог може бити угашен – па се пронађите сами. Добијете, дакле, какву-такву могућност да исправите евентуални пропуст, док на "Јутјубу" не добијете ништа.

После увођења 11. пакета ЕУ санкција којима је обухваћен и РТ Балкан, Фејсбук је администраторима наше странице послао обавештење у којима пише на којим све територијама наш садржај неће бити видљив.

"То је зато што смо примили правни захтев да ограничимо приступ вашем садржају јер је у супротности са локалним законима", наведено је.

"Јутјуб" нас у континуитету гаси, не покушавајући ни да слаже да смо се о неки закон огрешили.

Без обзира на то што се чини да кључ интернет "затвора" у који је запао РТ Балкан држе ове компаније, па и без обзира на чињеницу да су оне, цензуришући нас, злоупотребиле моћ и  прекршиле одговорност према својим корисницима – чињеница је и да је налог за наше "хапшење" у виртуелном простору стигао са много виших нивоа.

"Руска држава је ушла у рат идеја да загади наш информациони простор полуистином и лажима како би створила лажну слику да демократија није ништа боља од аутократије", недавно је поручила ЕУ комесарка Вера Јурова, притискајући опет компаније попут "Гугла", "Мете", "Мајкрософта"… да учине више у борби против "руског оружја масовне манипулације". О "руском загађењу" је причао и Џејмс Рубин.

Да цензорско-индустријски комплекс функционише и кроз суптилније методе које укључују филтрирање видљивости, етикетирање и манипулацију резултатима претраживача, упозорава се у тексту Вестминстерске декларације коју је недавно потписао велики број новинара, уметника, писаца, активиста и академика.

"Уклањањем садржаја са платформи или његовим обележавањем, цензори друштвених медија већ су ућуткали нека мишљења о питањима од националног и геополитичког значаја. Они су то учинили уз пуну подршку 'стручњака за дезинформације и проверавање чињеница' у мејнстрим медијима, који су одустали од новинарских вредности попут дебате и постављања питања", наводи се у документу. 

Лоше је за слободу медија, а биће још горе, јер најављује се такозвани "Пакет одбране демократије" који би Европу заштитио од "непријатељских дезинформација", односно од свих оних вести које се европским бирократама једноставно не допадају. Из интернет "затвора", изгледа, нема изласка.

Право на информисање је, како видимо, за западне демократе изузетно флексибилно – укидају га како им се прохте. Медијски мрак је све гушћи, истину је све теже уочити, али РТ Балкан, упркос свим притисцима с којима се суочава неће се попут Јозефа К. помирити с неправдом, какви год да се, тајни или јавни "процеси" воде против нас.

"Запад не посустаје у обрачуну са другачијим гласовима. Али не посустајемо ни ми", још је по оснивању РТ Балкан људима који трагају за истином обећала главна уредница Јелена Милинчић.

image