Свет

Изненађење у НАТО-у: И Румунија има свог кандидата за Столтенберговог наследника

Румунски председник Клаус Јоханис излази на црту холандском лидеру Марку Рутеу
Изненађење у НАТО-у: И Румунија има свог кандидата за Столтенберговог наследника© Hannah McKay - Pool/Getty Images

Румунија је у четвртак обавестила савезнике да председник Клаус Јоханис разматра да изађе на црту холандском лидеру Марку Рутеу, у трци за положај генералног секретара НАТО-а.

Јоханис је борбу за ову функцију најавио у последњем тренутку, када су највеће силе у Алијанси од 31 чланице, САД, Велика Британија, Немачка и Француска, већ изјавиле да подржавају Рутеа.

Десетак земаља остаје неодлучно, укључујући неке источноевропске нације које деле стратешке бриге са Румунијом која је скептично настројена. Њима ће ипак тешко бити да се отворено супротставе кандидатури човека кога подржава Џозеф Бајден.

О Јоханисовим амбицијама први је известио "Блумберг", а информацију нису оспорили румунски званичници.

"Преко мисија сваке државе чланице, намере и сугестије се неформално преносе НАТО-у", рекао је један владин званичник, док је канцеларија румунског председника одбила да коментарише.

Званичници НАТО-а страхују да би Јоханисов касни улазак у политички ринг могао да се посматра као разбијање јединства Алијансе, која се већ суочава са претњом потенцијалног повратка Доналда Трампа за председника САД. А Трамп је више пута обећавао да ће ослабити колективну одбрану коју је прописао НАТО.

Земље источне Европе, међутим, озбиљно су изнервиране Рутеовим недостатком подстицаја да допре до нација на граници са Русијом.

Истичући да не желе да стану на пут Рутеу, високи источноевропски дипломата је рекао: "Барем неко мора да пита: 'Добро, Марк, како ћеш да се носиш са Русијом?'".

Они такође наводе Рутеов узастопни неуспех да доведе холандску потрошњу на одбрану до НАТО циља од 2 одсто БДП-а који су договорили сви савезници пре једне деценије. Страхују да би то могао да против њега искористи Трамп ако буде изабран.

Холандија и Румунија, две чланице НАТО-а које су део Европске уније, већ имају поприлично напете односе, пошто је Рутеова влада годинама одбијала улазак Букурешта у Шенген, замерајући им корупцију и криминалне активности.

image