Свет

Шолц, Макрон и Велика Британија хоће Рутеа за новог секретара НАТО-а

И неименовани амерички званичник је за "Политико" потврдио да председник САД Џозеф Бајден подржава холандског премијера у намери да постане следећи генерални секретар
Шолц, Макрон и Велика Британија хоће Рутеа за новог секретара НАТО-аwww.globallookpress.com © Hannes P Albert/dpa

Немачки канцелар Олаф Шолц подржава избор одлазећег холандског премијера Марка Рутеа као новог генералног секретара НАТО, изјавио је данас портпарол немачке владе.

Претходно је и Француска подржала именовање Рутеа за новог генералног секретара НАТО, објавио је Ројтерс, позивајући се на неименованог високог француског званичника.

Анонимни званичник је рекао да је француски председник Емануел Макрон од раније присталица Рутеа, пренела је агенција.

Британски Форин офис такође је саопштио да подржава Рутеа као наследника Јенса Столтенберга на месту следећег генералног секретара НАТО алијансе.

И неименовани амерички званичник је за "Политико" потврдио да председник САД Џозеф Бајден подржава холандског премијера у намери да постане следећи генерални секретар.

Бриселски портал је јуче објавио да две трећине земаља НАТО-а подржава Рутеову номинацију да преузме вођство Алијансе касније ове године.

Мандат садашњег генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, који је на тој функцији од 2014. године, завршава се у октобру.

Немачки лист "Велт ам зонтаг" је раније пренео да се Шолц успротивио идеји да се актуелна шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен кандидује за функцију генералног секретара НАТО-а.

У чланку се наводи да је, према мишљењу канцелара, шефица Европске уније превише критички настројена према Москви, што може довести до проблема у дугорочној перспективи.

image