Свет

Бајден навија за Рутеа на челу НАТО-а

Две трећине чланица Алијансе већ подржава номинацију холандског премијера
Бајден навија за Рутеа на челу НАТО-а© Patrick van Katwijk/Getty Images)

Амерички председник Џозеф Бајден подржава холандског премијера Марка Рутеа да постане следећи генерални секретар НАТО-а, преноси "Политико", позивајући се на једног америчког званичника.

Након што се већ неколико месеци Руте и његови конкуренти, барем по медијима такмиче око тога ко више заслужује да се нађе на челу Алијансе, чињеница је да ће Бајденова подршка Холанђанину вероватно и друге савезнике подстаћи да му дају зелено светло.

"Политико" је раније известио да две трећине земаља НАТО-а већ подржава Рутеову номинацију да преузме вођство над овим војним савезом крајем године, а како медиј додаје, расте и притисак да се његова кандидатура одобри пре самита у јулу који ће бити одржан у Вашингтону поводом прославе 75. годишњице Алијансе.

Мандат садашњег шефа НАТО-а Јенса Столтенберга, који је од 2014. године  водио политичко-војни блок завршава се у октобру.

Естонска премијерка Каја Калас изразила је интересовање за челну позицију НАТО-а, али званичници Алијансе кажу да она није у игри, пошто није прогласила своју кандидатуру. Исто важи и за летонског министра иностраних послова Кришјаниса Каринша, који је прошле године обавио мини медијску турнеју како би "тестирао воде".

Рутеов пут до улоге генералног секретара, према писању "Политика", доводи га у сукоб са Русијом, а ако би се бивши председник Доналд Трамп вратио у Овални кабинет, холандски лидер би морао да се носи и са републиканским скептицизмом према НАТО-у и колективној безбедности.

Према правилима НАТО-а, одлука о генералном секретару мора да буде једногласна, што значи да Руте и даље мора да добије подршку свих 31 земље чланице. Сваки кандидат за посао мора добити и зелено светло Турске и Мађарске, које су се до сад показивале као највеће препреке за пријем нових чланова. 

Турска је наводно тражила уверавања пре него што је подржала Рутеа, док Мађарска има дугогодишње несугласице са холандским премијером.

У разговору за холандску телевизију током викенда, холандски начелник одбране генерал Оно Ајхелсеим рекао је да је "веома вероватно" да ће Руте добити највишу функцију Алијансе.

Под Рутеом, холандским премијером са дугом стажом и једним од лидера са најдужим стажом у Европи, Холандија се већ обавезала да ће Украјини послати 24 своја ловца Ф-16, што је највише од било које земље, а уз то и помаже у обуци украјинских пилота.

Холандска војска је такође послала тенкове, артиљеријске системе, муницију и системе противваздушне одбране Патриот у Кијев у протекле две године. Влада је обећала још 2,1 милијарду долара војне и хуманитарне помоћи Украјини током наредне године.

image