Свет

Како глодари саботирају украјинску војску?

На мети мишева и пацова нашле су се жице у борбеним возилима која је Кијеву испоручио Запад
Како глодари саботирају украјинску војску?© Smith Collection/Gado/Getty Images

Украјина је у рату против Русије окупила око себе велики број западних савезника, али је, на самом бојном пољу наишла на непријатеље на које није рачунала.

Огроман број пацова и мишева у зони Специјалне војне операције, постао је, чини се, не само непријатност за војнике Украјине, већ и значајан фактор и у самој борби, па тако француски "Фигаро" пише да је један глодарски "батаљон" извршио озбиљне саботаже ратних напора армије Зеленског.

Глодари су, наиме, пожвакали жице на неким борбеним возилима која су Украјини испоручиле западне савезнице – а које су направљене од кукурузних влакана.

"Глодари су прогризли жице на неким возилима и онеспособили их", пише "Фигаро".

Успех овог малог "батаљона" можда јесте маргиналан, али према оцени француског листа умногоме сведочи о реалности западне опреме.

"Западна возила су дизајнирана тако да то не функционише увек у блату и хладноћи. На срећу, Украјинци су имали још резерви на залихама старе совјетске опреме", сведочи извор "Фигара".

Си-Ен-Ен је раније открио како је најезда мишева и пацова на линији фронта осакатила борбену способност и створила језиве услове који су мучили још и трупе у рововским борбама Првог светског рата.

"Замислите да одете у кревет, а ноћ почиње тако што вам се миш увуче у панталоне или џемпер, или вам жваће врхове прстију, или вас угризе за руку. Спавате два или три сата, у зависности од тога колико имате среће", сведочила је једна припадница Оружаних снага Украјине у разговору за Си-Ен-Ен.

Осим што изазивају анксиозност и болест међу војницима, мишеви такође пустоше и војну и електричну опрему.

"Мишеви су жвакали све: радио, репетиторе, жице. Улазили су у аутомобиле и жвакали електричне инсталације, а жвакали су и резервоаре и точкове. Само у нашој земуници је штета износила 26.500 долара", рекла је ова Украјинка.

image