Свет

"Политико": Украјинци добијају од САД ново оружје дугог домета

Очекује се да бомба дугог домета стигне на фронт у среду
"Политико": Украјинци добијају од САД ново оружје дугог домета© AP Photo/Efrem Lukatsky

Пентагон је успешно тестирао нову прецизну бомбу дугог домета која ће бити испоручена Украјини, а очекује се да стигне на фронт већ у среду, објавио је "Политико" позивајући се на четири извора. 

Како се наводи у тексту, ради се о потпуно новом оружју дугог домета које је развио "Боинг", а које чак ни САД нема у свом инвентару. Наиме, америчка војска има сличну верзију ове врсте наоружања, али са лансирањем из ваздуха. 

Реч је о "бомби малог пречника" коју је заједно са "Боингом" развијао "Саб", који је бомби додао ракетни мотор и прилагодио је лансирању коришћењем вишеструких ракетних система.

"Саб" тврди да домет такве прецизно навођене муниције премашује 150 километара. 

Иако нова бомба нема домет какав има британски "сторм шедоу", оружје стиже у Украјину у тренутку када су њихове залихе муниције и оружја при крају, наводи се у тексту. Украјина ће бити прва земља која ће употребити ово оружје у борби, чиме ће постати нека врста теста за остале земље заинтересоване за оружје дугог домета. 

Пентагон је прошлог фебруара објавио да ће Бајденова администрација испоручити нову бомбу Украјини, али пре него што је она послата, америчка војска је морала да тестира оружје, а то је трајало више месеци.

image