Свет

Пацови, бактерије и буђ: Политичари и запослени стрепе од рада у Вестминстерској палати

"Никада више не бих ушао у њу да не морам", рекао је један лабуристички службеник за "Политико"
Пацови, бактерије и буђ: Политичари и запослени стрепе од рада у Вестминстерској палатиGetty © Oli Scarff/Getty Images

Британски политичари и други запослени "стрепе" од повратка у Вестминстерску палату, објавио је "Политико", наводећи да због хладноће, влаге, буђи и глодара у древном викторијанском здању, желе да обављају свој посао на другом месту. 

Британски законодавци вратили су се на посао у Доњем дому у понедељак, док метеоролози упозоравају да ће температуре остати ниске у наредној недељи.

Вестминстерска палата нуди слабу заштиту од зимског времена, рекло је за "Политико" више запослених, наводећи да се грејање стално квари, струја нестаје, а купатила су убуђала.

У извештају синдиката запослених у британском парламенту 2022. године такође се наводи да су зидови трошни и стакла падају чак и у модернијем делу здања, а у тушевима "владају" легла бактерија.

"Да зграда није заштићена као културно добро, не би било апсолутно никакве шансе – имајући у виду садашње прописе о здрављу и безбедности на раду – да нам буде дозвољено да чак и крочимо у овако оронулу и оштећену зграду", рекао је за "Политико" један члан Конзервативне странке.

"Никада више не бих ушао у њу да не морам. Мислим да постоји осећај да је парламент веома важна зграда, да сте веома срећни што сте овде – али заправо треба да постоје основни стандарди", додао је један лабуристички службеник.

Већи део Вестминстерске палате изграђен је у 19. веку и последњи пут је обнављан пре Другог светског рата. Неки политичари годинама захтевају рестаурацију, али гласање којим би се оно одобрило неће бити одржано најмање до 2025.

У међувремену, "крпљење" постојећих кварова коштаће британске пореске обвезнике 2 милиона фунти (2,54 милиона долара) недељно, рекао је анонимни званичник за "Политико" прошлог септембра.

"Ова зграда се распада и постаје опасност за све оне који у њој раде", рекао је посланик Шкотске националне партије Пит Вишарт у обраћању 2019. године, додавши да је "преплављена глодарима да чак и мишеви на овом месту сада носе заштитна одела".

Раније ове године, Комисија за јавне рачуне упозорила је у извештају да постоји "реална и растућа опасност" да би зграда могла бити уништена у "катастрофалном инциденту" пре него што се изврши поправка.

Лидер лабуриста Кир Стармер често је избегавао да ради у палати, рекло је више званичника за овај медиј, и уместо тога свој посао до три дана недељно обавља у новоизграђеном седишту странке у Саутарку.

"Не делује тако импозантно, није хладно и много је модернија", рекао је један службеник лабуриста за нову зграду, рекавши да је она "добра за морал".

Упркос бројним притужбама, мало је вероватно да ће политичари "дизати буку" о реновирању, каже је за "Политико" представник синдиката запослених у парламенту.

"Не мислим да шира јавност има много разумевања за политичаре и њихово особље који се жале да им је хладно на послу... када се на другим радним местима дешавају много горе ствари", рекла је она.

image