Свет

Председник Бразила не одустаје: Израел је починио геноцид, своје достојанство не бих мењао за лаж

Бразилски лидер није повукао своје речи у вези са акцијама Израела у Гази
Председник Бразила не одустаје: Израел је починио геноцид, своје достојанство не бих мењао за лаж© Andressa Anholete/Getty Images

Бразилски председник Лула да Силва поново је оптужио Израел да је починио геноцид у Појасу Газе, па је тако на Иксу навео да своје "достојанство не би мењао за лаж".

"Залажем се за стварање слободне и суверене палестинске државе, која би могла да живи у хармонији са државом Израел. Оно што Влада Израела ради није рат, већ геноцид. Они убијају децу и жене", навео је Лула.

Бразилски председник је затражио да му се не суди на основу изјава израелског премијера Бењамина Нетанијахуа. 

"Не покушавајте да тумачите интервју који сам дао, већ га прочитајте и престаните да ме осуђујете на основу онога што је премијер Израела рекао", закључио је.

Бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва рекао је претходно да је оно што се дешава у Појасу Газе геноцид у размерама зверстава Адолфа Хитлера над Јеврејима.

Он је упоредио нападе Израела на Појас Газе са холокаустом, оценивши да је то "рат високо припремљене војске против жена и деце", због чега га је шеф израелске дипломатије Израел Кац прогласио за персону нон грата.

Коментаришући Лулину изјаву, премијер Израела Бенјамин Нетанјаху рекао је да је председник Бразила прешао црвену линију.

image
VV inauguration
banner