Свет

Израел председника Бразила прогласио за персону нон грата: "Нећемо заборавити, нити опростити"

Лула је на самиту Афричке уније оно што се дешава у Појасу Газе упоредио с Холокаустом
Израел председника Бразила прогласио за персону нон грата: "Нећемо заборавити, нити опростити"© Photo by Ton Molina/NurPhoto

Шеф израелске дипломатије Израел Кац изјавио је данас да председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва није добродошао у Израел све док не повуче своју изјаву у којој је израелску војну операцију против палестинске милитантне групе Хамас у Појасу Газе упоредио са нацистичким геноцидом.

"Нећемо заборавити, нити опростити. То је озбиљан антисемитски напад. У моје и у име грађана Израела реците председнику Лули да је персона нон грата у Израелу док своју изјаву не повуче", рекао је Кац бразилском амбасадору, наводи се у саопштењу канцеларије шефа израелске дипломатије.

Израел је Лулу оптужио да тривијализује Холокауст и вређа Јевреје, а Кац је због тога позвао бразилског амбасадора и уложио му протест, подсећа Ројтерс.

Лула је на самиту Афричке уније рекао да се "оно што се дешава у Појасу Газе са палестинским народом није десило ни у једном другом моменту у историји", али је онда додао: "Уствари, десило се: када је Хитлер решио да убија Јевреје".

Коментаришући Лулину изјаву, премијер Израела Бенјамин Нетанјаху је рекао да је председник Бразила прешао црвену линију.

"Речи председника Бразила су срамотне и алармирајуће. Овде се ради о тривијализовању Холокауста и покушају да се нашкоди јеврејском народу и праву Израела да се брани", рекао је Нетанијаху, пренео је "Тајмс оф Израел".

image
VV inauguration
banner