Свет

Лула упоредио "геноцид" у Гази са Холокаустом; Нетанјаху: Прешао је црвену линију

Бразилски амбасадор ће сутра доћи на разговор у израелско министарство спољних послова како би му се уручила протестна нота
Лула упоредио "геноцид" у Гази са Холокаустом; Нетанјаху: Прешао је црвену линијуwww.globallookpress.com © Allan Calisto/Keystone Press Agency

Бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва рекао је да је оно што се дешава у Појасу Газе геноцид у размерама зверстава Адолфа Хитлера над Јеврејима.

"Оно што се палестинском народу дешава у појасу Газе није се догодило ни у једном другом периоду у историји. Заправо, десило се: Када је Хитлер одлучио да убија Јевреје... У појасу Газе није рат, већ геноцид", рекао је председник Бразила на самиту Афричке уније, преноси "Си-Ен-Ен Бразил".

Коментаришући Лулину изјаву, премијер Израела Бенјамин Нетанјаху рекао је да је председник Бразила прешао црвену линију.

"Речи председника Бразила су срамотне и алармирајуће. Овде се ради о тривијализовању Холокауста и покушају да се нашкоди јеврејском народу и праву Израела да се брани", рекао је Нетанијаху, пренео је "Тајмс оф Израел".

Он је додао да је поређење Израела са Холокаустом и Хитлером прелазак црвене линије.

"Израел се бори за своју одбрану и обезбеђивање будућности, док се не оствари потпуна победа, док поштује међународни закон", истакао је Нетанијаху.

Бразилски амбасадор ће сутра доћи на разговор у израелско министарство спољних послова како би му се уручила протестна нота.

"Бразилски амбасадор ће бити позван да дође сутра на разговор. Речи председника Бразила су срамне и озбиљне. Нико неће одузети Израелу право да се брани. Наложио сам људима из мог министарства да позову бразилског амбасадора, да му се уручи протестна нота сутра", навео је израелски министар Израел Кац на Иксу.

Јад Вашем: Очигледан антисемитизам

Председник меморијалног центра за жртве холокоуста Јад Вашем Дани Дајан изјавио је данас да коментари бразилског председника Луиза Инасија Луле да Силве о холокаусту представљају очигледан антисемитизам и искривљавање историјских чињеница.

Дајан је рекао да Лулино упоређивање израелске војне операције у Појасу Газе са холокаустом представља "нечувену комбинацију мржње и незнања".

Дајан је на платформи X написао да је Лулина изјава антисемитска према дефиницији антисемитизма Међународне алијансе за сећање на холокауст, објавио је "Тајмс оф Израел".

"Поређење земље која се бори против убилачке терористичке организације са акцијама нациста у холокаусту завређује се осуде", навео је Дајан.

image