Свет

Није им доста рата: Украјински посланик се нуди да, ако САД затраже, ратују и против Кине

Украјина има "другу најјачу војску у слободном свету" после САД, што је чини "веома вредним савезником", истакао је Гончаренко
Није им доста рата: Украјински посланик се нуди да, ако САД затраже, ратују и против Кине© Tanjug/AP Photo/Libkos, File

Кијев је спреман да помогне Сједињеним Државама у рату против било ког непријатеља, свеједно да ли се ради о Ирану, Северној Кореји или Кини, рекао је посланик украјинске Раде Алексеј Гончаренко тврдећи да ће се његова земља показати као вредан војни савезник.

У интервјуу за Си-Ен-Ен Гончаренко је позвао САД да Украјини пошаљу војну помоћ која је тренутно блокирана у Конгресу.

"САД су нам рекле да ће бити с нама колико год буде потребно. Сада је време да испуне обећање", рекао је посланик, те замерио америчким политичарима што су се превише фокусирали на предстојеће председничке изборе 2024, рекавши да Украјина не би требало да буде жртва тога. 

Истичући да подршка Украјини служи интересима Вашингтона без обзира ко победи у трци за Белу кућу, додао је да ће у случају неког новог рата Американцима бити потребни људи који ће стајати раме уз раме са њима, али да је мало нација спремно да уложи све не би ли подржали САД.

"Украјинци су спремни... Спремни смо да станемо са Сједињеним Државама раме уз раме, било у рововима близу Техерана, било у Северној Кореји или пак близу Пекинга. Нема разлике зато што ценимо вашу подршку", навео је он.

Упркос апелима за већу западну војну помоћ, Гончаренко је рекао да Украјина има "другу најјачу војску у слободном свету" после САД, што је чини "веома вредним савезником".

"Али данас нам је потребна ваша подршка да одбранимо нашу земљу", додао је он, те губитак стратешког града у Донбасу Авдејевке приписао западном кашњењу у испоруци оружја. 

image