Свет

Украјинци очајни: Потребни су им нови војници, али не могу да их нађу

Док сукоб са Русијом улази у трећу годину, политички осетљиво питање - да ли ће Украјина моћи да мобилише довољан број војника - постаје све проблематичније
Украјинци очајни: Потребни су им нови војници, али не могу да их нађу© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Украјини су очајнички потребни нови војници, али њих је све теже пронаћи, пише британски "Индепендент".

Све више Украјинаца избегава мобилизацију тако што се крију, или покушавају да потплате регрутере како би их "прескочили". У исто време, команданти на бојном пољу се жалe да имају премало војника, као и да су они преморени и рањени.

Док сукоб са Русијом улази у трећу годину, политички осетљиво питање - да ли ће Украјина моћи да мобилише довољан број војника - постаје све проблематичније.

Како наводи британски лист, недостатак војника је проблем који "само Украјина може да реши", а власти у тој земљи се муче да пронађу баланс између убеђивања и присиљавања потенцијалних регрута да приступе оружаним снагама.

Украјински парламент je разматрао увођење новог закона којим би се смањила граница за регрутацију са 27 на 25 година, чиме би се број потенцијалних регрута повећао за око 400.000. Ипак, предлог је изузетно непопуларан, што је уплашило многе посланике.

Украјински војник који се борио у близини Авдејевке, који је руска војска недавно заузела, за "Индепендент" каже да је руских војника на том делу фронта пет пута више.

"Ми смо скоро потпуно поражени", рекао је војник који се представио као Дима.

Око 800 километара западније, један четрдесетдвогодишњак се крије у свом дому недалеко од Кијева. "Осећам одређену кривицу зато што сам мушкарац... Не осећам се слободно", рекао је човек који се представио као Андреј, и који покушава да избегне мобилизацију.

Процењује се да десетине хиљада мушкараца широм земље такође покушава да побегне од одласка на фронт, како у земљи тако и у иностранству.

Пошто нема довољно нових регрута, украјински војници на фронту не добијају довољно одмора између ротација. Чак и када дођу новајлије, њих је обично премало, лоше су обучени и престари, пише "Индепендент".

Официри сведоче да немају довољно војника за офанзиве, као и да их је једва довољно за одбрану положаја које још увек држе.

Бригаде који би требало да имају 3.000-5.000 војника обично су попуњене тек 75 одсто, рекао је украјински посланик Вадим Ивченко. Неке од њих имају тек 25 одсто попуњености.

Проблем представа и недостатак одмора. На почетку сукоба, војници су на фронту проводили две недеље, након чега им је следовало недељу дана одмора. Данас се боре и по месец дана са само четири дана одмора.

Просечни украјински војник сада има више од 40 година, према наводима западних извора.

Процењује се да Украјина у овом тренутку има око 300.000 војника дуж линије фронта. Украјинска војска жели да мобилише доданих 500.000 војника, али се многи политичари томе противе, свесни колико би таква одлука била непопуларна.

У нацрту новог закона о мобилизацији, који још увек није добио подршку председника Зеленског, предвиђа се да би онима који избегну мобилизацију били блокирани рачуни у банци и забрањено да путују изван земље - за шта омбудсмани за људска права тврде да је противуставно.

image