Свет

Шеф кабинета Зеленског: Украјина очекује да ће на лето добити позив у НАТО

На самиту НАТО-а у Вилњусу у јулу 2023. године, земље Г7 су потписале декларацију подршке Украјини
Шеф кабинета Зеленског: Украјина очекује да ће на лето добити позив у НАТОGetty © NurPhoto / Contributor

Шеф кабинета председника Украјине Владимира Зеленског, Андриј Ермак, написао је на Телеграм каналу да Кијев очекује да ће Украјина на лето добити позив у НАТО.

Према његовим речима, дан раније у Кијеву је одржан посебан састанак, на ком су присуствовали и бивши британски премијер Борис Џонсон и бивши председник Пољске Александар Квашњевски.

"Само позивом Украјине у НАТО, Европи и свету ће се дати права шанса да се врате истинској безбедности. Украјина настоји да га добије на самиту Северноатлантске алијансе у Вашингтону на лето 2024. године", написао је Ермак.

На самиту НАТО-а у Вилњусу у јулу 2023. године, земље Г7 су потписале декларацију подршке Украјини.

Уговор, који су потписале Уједињено Краљевство, Сједињене Америчке Државе, Јапан, Канада, Француска, Немачка и Италија, укључује обећања да ће деловати мултилатерално и да ће Украјини понудити дугорочне безбедносне гаранције.

Међутим, безбедносне гаранције које се у њој помињу не предвиђају конкретне рокове за спровођење, баш као и претходна обећања у вези са украјинским чланством у Алијанси.

Крајем августа 2023. године, коментаришући преговоре о "безбедносним гаранцијама" за Кијев, секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков рекао је да суштина овог процеса није јасна, да се не помиње забринутост Русије, а без њеног учешћа решавање таквих питања биће једнострано.

image