Свет

Столтенберг: НАТО ће дозволити Украјини да напада Русију авионима Ф-16

Столтенберг није прецизирао када би влада у Кијеву могла да добије обећане авионе, пошто свака ће чланица НАТО која се обавезала да ће их испоручити то сама да одлучи
Столтенберг: НАТО ће дозволити Украјини да напада Русију авионима Ф-16© Tanjug/AP Photo/Aijaz Rahi

Када их буду добили, Украјинци ће моћи да користе борбене авионе Ф-16 против војних циљева унутар Русије, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Он је то казао у интервјуу за Радио Слободу, медиј који финансира америчка влада, а који би требало да буде емитован у петак.

Према унапред објављеним исечцима, шеф НАТО-а тврди да "Украјина има право на самоодбрану од руске агресије", што би укључивало "нападе на легитимне руске војне циљеве ван Украјине".

Столтенберг није прецизирао када би влада у Кијеву могла да добије обећане авионе, пошто ће свака чланица НАТО, која се обавезала да ће их испоручити, то сама да одлучи.

Док украјински НАТО спонзори желе да авиони буду у акцији што је пре могуће, они ће бити ефикаснији ако пилоти буду добро обучени и ако буде довољно екипа за одржавање и подршку, каже Столтенберг.

"Дакле, мислим да морамо да слушамо војне стручњаке, како би знали када ћемо бити спремни или када ће савезници бити спремни да почну да шаљу и испоручују Ф-16", рекао је он и додао: "Што пре то боље."

Украјина је дуго захтевала авионе Ф-16, како би се борила против руске надмоћи у ваздуху.

Данска и Холандија су обећале да ће послати неке од својих авиона, а украјински председник Владимир Зеленски је навео да је њихов укупан број 42.

Први украјински пилоти обучени на Западу завршили су наставу у Великој Британији у децембру.

Ти млазњаци америчке производње би, због свог дизајна, могли да имају потешкоћа у функционисању на украјинским пистама, што је изазвало спекулације да ће они уместо тога летети из Пољске, Румуније или балтичких држава.

Русија је више пута упозоравала да би такво распоређивање представљало ескалацију сукоба и могло би чак створити опасност од нуклеарног рата, пошто је Ф-16 способан да испоручи гравитационе бомбе Б61.

"Дакле, ако један од тих авиона полети из земље НАТО-а – шта би то било? Напад на Русију. Нећу описивати шта би се даље могло догодити", рекао је у интервјуу у четвртак бивши руски председник и заменик шефа руског Савета за националну безбедност Дмитриј Медведев.

image