Свет

"Глобал тајмс": Америка разговара само уз помоћ "штапа" и празних обећања

Кинески медиј истиче да се све више земаља одупире притицсима Вашингтона и да је мало суверених држава спремних да се понашају као њихов "псић"
"Глобал тајмс": Америка разговара само уз помоћ "штапа" и празних обећањаwww.globallookpress.com © White House/via Globallookpress.com

Мало је суверених земаља које ће пристати да се понашају као амерички "псић", иако њихови званичници знају да разговарају само уз помоћ "штапа" и празних обећања, оцењује кинески "Глобал тајмс".

У прилично оштрој критици америчке економске безобзирности, они наводе да је све више дисонантних гласова који устају да кажу "не" америчком малтретирању.

Холандија тако, наводе они, неће потпасти под притиске Вашингтона да њена компанија "АСМЛ" ускрати Кини своје чипове, а министарка спољне трговине Лисје Шрајнемахер, гласно и јасно је истакла да ће ова земља око тога "самостално донети одлуку."

Изгледа, верује овај лист, да и остатак Европе полако мења курс, и отказује послушност Америци када је реч о економској сарадњи са Кином.

Јер и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ инсистирао је током бурне дебате у Европском парламенту да Европска унија неће следити оштру политику САД према Кини, и да ће се "дистанцирати од њихових притиска да забрани извоз врхунских чипова."

Холандска компанија "АСМЛ" иначе доминира тржиштем јединствене, најсавременије опреме за производњу чипова.

"САД нису оклевале да нашкоде њиховим интересима. Донети одлуке уместо других, а затим им их наметнути – то је урадио Вашингтон", истиче "Глобал тајмс" питајући се није ли "економска принуда" то што је америчка секретарка за трговину Гина Рајмондо раније рекла да верује да ће Јапан и Холандија следити пример Америке и рећи "не" Кинезима.

Према годишњем извештају "АСМЛ-а" за прошлу годину, Кина је највеће тржиште ове компаније и доноси јој 14,7 одсто њеног укупног прихода.

За Холанђане је то незамењив потенцијал тржишта.

"САД жели да потпуно пресече једну од главних артерија холандске компаније. У својим себичним прорачунима, она жели да жртвује европске интересе у замену за своје стратешке интересе. Тако прорачунато", оштар је кинески медиј.

Амерички подсекретар за трговину за индустрију и безбедност Алан Еставез, како подсећа "Глобал Тајмс", доћи ће у Холандију ради разговора о контроли извоза.

"Такозвана дискусија је заправо потчињавање, а Естевез мора да са собом носи штап и празно обећање. Без ове две ствари, званичници Вашингтона вероватно не знају ни како да разговарају или делују", преноси овај медиј.

"Глобал тајмс" пише и да ЕУ разматра да предузме мере одмазде против америчког Закона о смањењу инфлације који поткопава евопске интересе, и наводи да се и земље југостичне азије све више супротстављају "заузимању стране".

"Што више Вашингтон буде покушавао да прошири своју линију фронта, то ће она лакше бити разбијена. Када се жртве америчке економске принуде уједине и одупру малтретирању САД, та земља ће морати да прилагоди своје понашање", наводи овај кинески медиј додајући да ће покушаји Вашингтона да увуче свет у рат са Кином "само убрзати његов пад".

image