Свет

Америка натерала Израел да пошаље тајну помоћ Украјини

Израел je све стране укључене у споразум о стратешком материјалу замолио да не откривају детаље договора, "како не би наљутили Владимира Путина"
Америка натерала Израел да пошаље тајну помоћ Украјиниwww.globallookpress.com © Ukrainian Presidential Press Off/Keystone Press Agency

Израел је, под притиском администрације Сједињених Америчких Држава, пристао да финансира "стратешке материјале вредне милионе долара како би допринео ратним напорима Украјине".

Три висока званичника Европске уније изјавила су за "Харец" да су се САД пре неколико недеља обратиле израелској влади и подстакле је да се удружи са Западом и НАТО-ом у "борби против Русије и Владимира Путина".

Према њиховим речима, Америка je од Израела тражилa да снабдева Украјину противавионским батеријама. Међутим, након разговора између две владе договорено је да уместо тога Израел финансира "стратешке материјале" за Кијев.

Званичници кажу да су одлазећи премијер Израела Јаир Лапид и министар одбране Бени Ганц одобрили ову одлуку, али су њихови кабинети одбили захтев израелског листа за коментаром.

Израел је уплату, вредну неколико милиона долара, пребацио на државу чланицу НАТО-а која је дубоко укључена у снабдевање Украјине војном опремом. Та земља је затим купила "стратешке материјале" и послала их у Украјину. Није познато о којим је "стратешким материјалима" реч, будући да су извори листа инсистирали да тај податак остане тајна.

Амерички извори раније су открили да је Израел помагао Кијеву обавештајном опремом и информацијама, али је украјински министар одбране Алексеј Резников демантовао те информације прошлог месеца.

"Харец" додаје да је Израел све стране укључене у споразум о стратешком материјалу замолио да јавно не откривају детаље договора, "како не би наљутили Владимира Путина".

Одлука да помогне Украјини наговештава промену курса одлазеће Владе Израела под вођством Јаира Лапида. Његов претходник Нафтали Бенет био је први међународни лидер који је посетио Путина у Москви након почетка специјалне војне операције у фебруару. Он и министар одбране Бени Ганц првобитно су донели одлуку да земља не пружа никакву помоћ Украјини. Међутим, влада је у марту, суочена са међународним притиском и израелским јавним мњењем, пристала да Кијеву испоручи панцире и шлемове за хуманитарне раднике, али не и за снаге безбедности.

Израел је у марту послао медицинске тимове који су поставили теренску болницу намењену за лечење избеглица. Западни лидери оптужили су израелске политичаре да "седе скрштених руку пред украјинском трагедијом".

Промене у Лапидовој влади догодиле су се након што су се појавиле информације да је Иран послао дронове Русији, иако су ирански званичници прецизирали да су Москви "дали ограничен број дронова", и то месецима пре почетка специјалне војне операције.

Одлука о плаћању стратешког материјала је једнократни споразум, а на новој влади коју ће предводити Бењамин Нетанијаху је да одлучи да ли ће наставити са аранжманом, кажу званичници.

Током предизборне кампање, Нетанијаху је давао контрадикторне коментаре о ситуацији у Украјини. У једном интервјуу је рекао да ће размотрити наоружавање Украјине, а у другом похвалио владе Лапида и Бенета што су се уздржавали од таквих акција.

Портпарол израелског Министарства спољних послова избегао је да одговори на конкретна питања о стратешким материјалима. Уместо тога, издао је детаљну изјаву у којој напомиње да је министарство водило широку акцију хуманитарне помоћи као одговор на хитне потребе Украјине.

Они су, прецизирао је, укључивали теренску болницу, снабдевање енергијом преко џиновских генератора, више од милион и по контејнера за воду, системе за пречишћавање воде, стотине хиљада пакета хране и друго.

image