Економија

"Политико": Откривен немачки план за односе са Пекингом, Кина оптужена за кршење људских права

У нацрту документа немачког министарства спољних послова описује се како Немачка намерава да учини своју индустрију мање зависном од Кине, коју наводно оптужује за "масовно кршење људских права", тврди "Политико"
"Политико": Откривен немачки план за односе са Пекингом, Кина оптужена за кршење људских праваwww.globallookpress.com © Frank May/picture alliance

Немачко министарство спољних послова стаставило је нацрт стратешког плана за односе са Кином, у коме се разрађују могући начини за смањење зависности немачких компанија од Кине, али и у коме се Пекинг оптужује за "масовно кршење људских права", преноси "Политико".

Шолцова посета Пекингу почетком новембра била је јасан показатељ да немачки канцелар не намерава да одустане од одржавања односа са Кином, што је он и изјавио током пословне конференције у Сингапуру средином месеца.

Истом приликом, међутим, Шолц је напоменуо да његова влада разматра нову стратегију за смањење "ризичних и једностраних веза зависности" немачке индустрије.

Садржај немачког стратешког плана

Стратешки план за односе са Кином описан је у нацрту документа који немачко министарство спољних послова намерава да усвоји следеће године, и у који је "Политико" да је имао увид.

У документу се упозорава да су кинеске власти "вољне и способне" да искористе своју тржишну моћ не би ли оствариле сопствене интересе у односима са другим земљама.

Кина се критикује због онога што је описано као "масовно кршење људских права" на Тибету и у ујгурском аутономном региону Синђан.

"Циљ нам је да тржишним инструментима наведемо домаћа предузећа да смање степен зависности од Кине", наводи се у документу, и додаје да се предузећа код којих је та зависност посебно изражена морају обавезати да "тачно одреде и сумирају битне догађаје и бројке у вези с Кином."

"Испитаћемо да ли би компаније требало да спроводе редовне тестове за одређивање конкретних ризика у вези са Кином, како би се они идентификовали довољно рано и како би могле да се предузму адекватне мере", пише у предлогу немачког министарства спољних послова.

Немачка ће размотрити могућност стварања правне основе која би омогућила влади, или ЕУ, да спречи предузећа у покушајима премештања кључне инфраструктуре у Кину.

Берлин сматра да би Европа требало да има "бољи увид у кинеске инвестиције и њене уделе у власништву кључне инфраструктуре" на Старом континенту, даље се наводи у документу.

Стварање европских картела за куповину ретких минерала још један је од предлога, који за сврху има "јачање преговарачке позиције европских компанија". "Кад будемо издавали гаранције за извоз, пооштрићемо критеријуме не би ли спречили нежељену размену технологије", такође наводи се у документу.

Интензивирање односа са Тајваном

У документу се такође предлаже јачање односа са Тајваном, и подржава позив Европског парламента да се испитају могућности за потписивање билатералног инвестиционог споразума са одметнутим кинеским острвом.

Кинеско министарство спољних послова већ је одговорило на неке ставке из нацрта немачког документа, критикујући "увреде које је Немачка упутила Кини" по питању људских права, додаје "Политико".

image