Свет

Саслушање у Међународном суду правде: Већина земаља тврди да је Израел прекршио међународно право

Иако су саслушања одржана у тренутку док букти рат између Израела и Хамаса, она су се односила на израелску окупацију Западне обале, појаса Газе и источног Јерусалима
Саслушање у Међународном суду правде: Већина земаља тврди да је Израел прекршио међународно правоGetty © Photo by Dursun Aydemir/Anadolu

Највиши суд Уједињених нација, Међународни суд правде, у понедељак је окончао историјски поступак око легалности 57-годишње израелске окупације земље на којој Палестинци желе да оснују државу, при чему је већина гласова на саслушању била против израелске владе.

Како пише АП, саслушање је трајало шест дана и већина земаља је тврдила да Израел крши међународно право и позвала на успостављање независне палестинске државе.

"Права препрека миру је очигледна — продубљивање израелске окупације палестинских територија, укључујући источни Јерусалим, и неуспех спровођења визије две државе", рекао је заменик министра спољних послова Турске Ахмет Јилдиз.

Фиџи је једна од неколицине земаља које су тврдиле да Суд треба да одбије захтев, директно помињући нападе Хамаса који су покренули рат у Гази и у којима је погинуло око 1.200 људи, док су Хамасови милитанти задржали скоро 250 талаца.

"Догађаји од 7. октобра 2023. показали су нам шта би се могло догодити ако би дошло до потпуног и безусловног повлачења израелских без неопходних аранжмана који би гарантовали безбедност Израела", рекао је представник Филипо Таракиникини у име јужнопацифичке острвске нације.

Иако су саслушања одржана у тренутку док букти рат између Израела и Хамаса, у коме је према Министарству здравља Газе убијено више од 29.000 Палестинаца, она су се односила на израелску окупацију Западне обале, појаса Газе и источног Јерусалима.

Крајем прошлог месеца, Суд је наложио Израелу да учини све што може да спречи геноцид у Гази. Јужна Африка је оптужила Израел за геноцид, што је Израел негирао и оптужио тела УН и међународне трибунале за пристрасност.

Израел је Западну обалу, источни Јерусалим и Појас Газе заузео у рату 1967. године. Палестинци траже све три области за своју независну државу. Израел Западну обалу сматра спорном територијом, о чијој будућности треба одлучивати у преговорима.

Мировни процес је више пута био у застоју због палестинских напада, израелског ширења на окупираној територији и немогућности двеју страна да се договоре о питањима као што су коначне границе, статус Јерусалима и судбина палестинских избеглица.

Суд је 2004. рекао да је баријера коју је Израел изградио кроз источни Јерусалим и делове Западне обале "супротна међународном праву". Такође је позвао Израел да одмах заустави изградњу. Израел је игнорисао ту пресуду.

image