Свет

Амерички војник се запалио испред амбасаде Израела узвикујући "Слобода Палестини!" (ВИДЕО)

Ваздухопловне снаге потврдиле су да је у инциденту испред амбасаде Израела у Вашингтону учествовао активни припадник војске
Амерички војник се запалио испред амбасаде Израела узвикујући "Слобода Палестини!" (ВИДЕО)© Tanjug/WJLA via AP

Амерички војник запалио се испред амбасаде Израела у Вашингтону у знак протеста против рата у Појасу Газе.  

Портпарол америчких ваздухопловних снага потврдио је за више америчких медија да је у инциденту испред дипломатског представништва Израела учествовао активни припадник војске, а наводно је реч о Арону Бушнелу (25), како преноси "Тајм".

Овај медиј додаје да је он у недељу увече подлегао повредама, позивајући се на сазнања независне новинарке Талије Џејн која је то објавила на друштвеним мрежама наводећи да је у контакту са породицом Бушнел. Портал "Тајмс оф Израел", с друге стране, преноси да је амерички војник критично, док се здравствене власти за сада нису огласиле ни о идентитету ни о здравственом стању примљене особе. 

Чин самозапаљивања преношен је уживо на друштвеним мрежама. На видео-снимку се може видети млад човек обучен у униформу ваздухопловних снага како изговара "Не желим више да будем саучесник у геноциду", а затим се полива провидном течношћу и пали узвикујући "Слобода Палестини". 

Инцидент истражује локална полиција и службе безбедности, а амерички медији подсећају да је изражавање политичких ставова, нарочито у униформи, забрањено по правилима службе припадницима америчких оружаних снага.

Подсећа се да се сличан инцидент догодио и у децембру када је до самозапаљивања у знак протеста због рата у Гази дошло испред израелског конзулата у Атланти.

image