Свет

Француска опозиција удружено против слања снага у Украјину: Лудост која води ка трећем светском рату

Председник Француске је усијана глава, блокирајмо његове намере у парламенту, поручио је лидер странке "Патриоте" Флоријан Филипо, коментаришући Макронову изјаву да није искључено да ће Запад слати трупе у Украјину
Француска опозиција удружено против слања снага у Украјину: Лудост која води ка трећем светском рату© Tim Graham/Getty Images

Изјава француског председника Емануела Макрон да се не може искључити могућност слања снага у Украјину како Русија не би добила рат изазвала је буру реакција међу опозиционим политичарима у Француској.

Француска десничарка и лидер партије "Национално окупљање" Марин Ле Пен прокоментарисала је да Макрон можда покушава да глуми војног заповедника.

"Не знам да ли су сви свесни озбиљности тe изјаве. Емануел Макрон глуми војног заповедника и тако неодговорно говори о животу наше деце. Ради се о миру или рату у нашој земљи", написала је лидер парламентарне странке "Национално окупљање".

Лидер странке "Патриоте" Флоријан Филипо назвао је Макрона "усијаном главом" и позвао да се његове намере блокирају у парламенту.

Филипо каже да ће слање француских војника у Украјину означити почетак трећег светског рата.

"Слање француских војника у Украјину: Макрон је луд. То ће очигледно бити рат са Русијом, трећи светски рат. Блокирајмо га. Искористићемо члан 35. Устава о објави рата", написао је Филипо на Иксу.

Лидер странке "Непокорена Француска" Жан-Лик Меланшон осудио је Макронову изјаву, поручивши да је "перспектива покретања рата против Русије лудост".

"Слање снага у Украјину учиниће нас учесницима сукоба. Рат против Русије био био лудост. Та вербална војна ескалација једне нуклеарне државе против друге велике нуклеарне државе је већ неодговоран чин", написао је Меланшон на Иксу.

Он је истакао да се залаже за почетак мировних преговора о Украјини.

image